Açlık sınır tanımıyor!

Hepimizin bildiği üzere, seçim ekonomisi koşulları, darboğaz dönemleri de dahil olmak üzere, toplumun alt gelir seviyesindeki kesimlerinin yöneticiler tarafından kısmen de olsa rahatlatılmaya çalışıldığı dönemlerdir Zaten; verdiği yaşam mücadelesinin şimdiden ne kadar güçleştiğini gören Derin Yoksulluk Ağı ekibi olarak, çok büyük kaygılara sahibiz.

Buna rağmen toplumun doğru düzgün kaydı dahi tutulmayan bu en alt gelir gruplarının hızla vahimleşmekte olan gelir eşitsizliğinin seçimlerden sonra çok daha artacağı beklentisinin git gide yaygınlaşması durumu, halihazırda eğitime yaftalamalardan, ayrımcılıklardan ve imkansızlıklardan dolayı erişemeyen bu çocukların “büyüyünce ne olacaksın” sorusuna verdiği “hiç”cevabı ile birleştiğinde endişelerimizi en yüksek seviyeye çıkarıyor. Çok büyük ihtimalle, yoksulluğun en derinleşeceği ve beraberinde getireceği sorunların hepimizin canını en çok yakacağı bir safhaya doğru hızla ilerliyoruz.

Tüm kamuoyunu, yeterli gıdaya erişememekten, sıcak ve güvenli bir evde barınamamaktan, ailesinin kaygılarını çok erken yaşlardan itibaren üstlenmekten, sürekli yaftalanmaktan ve korkulmaktan dolayı en temel insani refleksleri bile veremez hale gelmiş olan bu çocukları artık “görmeye” çağırıyoruz.

4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı 52 bin 954 lira

TÜRK-İŞ, 4 kişilik aile için açlık sınırını 16 bin 257 lira, yoksulluk sınırını 52 bin 954 lira olarak hesapladı. TÜRK-İŞ'in, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek için her ay yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, şubat ayında 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı" 16 bin 257 lira oldu.
Gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" ise 52 bin 954 lira olarak hesaplandı.
Araştırmada, bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" aylık 21 bin 189 lira olarak belirlenirken, Ankara'da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 8,03 artış gösterdi. Son 12 ay itibarıyla değişim oranı yüzde 72,49 hesaplandı.
Türk-İş'in raporuna göre "mutfak enflasyonu” verilerindeki değişim Şubat 2024’te Ankara’da yaşayan dört kişilik bir aile için aylık yüzde 8,03, 12 aylık yüzde 72,49 ve yıllık ortalama 77,20 artış olarak hesaplandı.

Et fiyatlarında yüksek artış

Araştırmaya göre, geçen ay çiğ süt fiyatındaki artışın bu ay raflara yansımasıyla süt fiyatı 4 lira 50 kuruş, yoğurt fiyatı 6 lira 50 kuruş, peynir fiyatı 31 lira 50 kuruş arttı. Et fiyatlarında bu ay en yüksek artış, yüzde 31 ile kuzu kuşbaşı fiyatında yaşandı. Dana kıyma ve kuşbaşı fiyatlarındaki artış oranı yüzde 15 olarak hesaplandı. Yaygın satılan balıkların ortalama fiyatlarında bir değişiklik tespit edilmedi.
Yumurta fiyatı bu ay sabit kaldı. Tavuk, kilogram fiyatı ortalama 83 liradan marketlerde yerini aldı. Geçen ay kilogram fiyatı ortalama 86 lira olan yeşil mercimek, bu ay 98 liradan satıldı. Pırasa, ıspanak, lahana, patates ve kuru soğan gibi ürünlerin fiyatları sabit kaldı. Patatesin kilogram fiyatının bazı marketlerde indirim yapılmasına rağmen 20 liranın üzerinde olduğu tespit edildi.
Muz dışında diğer meyvelerin fiyatı sabit kaldı. Portakal ve mandalina fiyatlarında kısmi bir düşüş oldu. Ortalama sebze kilogram fiyatı 32,44 lira, ortalama meyve kilogram fiyatı 32,61 lira oldu. Tahıl grubunda makarna dışında bu ay da sınırlı seviyede artış yaşandı. Pirinç, un, bulgur ve irmik fiyatlarında ortalama olarak kilogramda 1 lira artış hesaplandı.

Zeytin fiyatlarında artış

Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta tüm ürünlerin fiyatında artış tespit edildi. Geçen ay litre fiyatı 330 lira olan zeytinyağı, bu ay 338 liradan, geçen ay kilogramı 369 lira olan tereyağı bu ay ortalama 435 liradan market raflarında yer aldı. Aynı şekilde zeytin fiyatları da arttı. Siyah zeytin ortalama 245 liradan, yeşil zeytin ortalama 208 liradan satışa sunuldu. Balın kilogram fiyatı 295 liradan 322 liraya yükseldi. Pekmez ve reçelin kilogram fiyatlarında ortalama 15 lira artış tespit edildi. Marketlerde baharatlar ortalama 573 liradan, çay ise ortalama 140 liradan satıldı

Kira fiyatları sınırlı arttı

Türkiye genelinde enflasyondan arındırılmış reel kirada yıllık artışlar uzun süredir azalıyor. Ancak az da olsa artışlar devam ediyor. Mayıstan hazirana, istisnai artış hariç, ortalama reel kirada yıllık artış Şubat 2023'te yüzde 86,6 ile zirve yaptıktan sonra inişe geçerek, aralık ayından ocak ayına 4 puanlık azalışla yüzde 9,5'e geriledi. Şubat ayında yıllık bazda yüzde 1,1 azalan reel ortalama kira mart ayında yıllık bazda yüzde 8 azaldı. Bu azalışla 2024 yılı mart ayında ortalama reel kira 2023 Mart ayının yüzde 8 altına indi. Kiralık konut talep göstergesi ağustos ile kasım arasında düşerken aralıkta ve ocakta bir miktar yükseldi, şubat ayında da hemen hemen aynı kaldı. Mart ayında ise kiralık konut talep endeksi yüzde 4,8 arttı. Yıllık bazda bakıldığında ise kiralık konut talebinde yüzde 20,2'lik bir düşüş mevcut.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Apaydın Arşivi