Emekli maaşlarına ne kadar zam olacak? İşte masadaki beklenen rakamlar listesi!

Emekli maaşlarına ne kadar zam olacak? İşte masadaki beklenen rakamlar listesi!
2023 yılı kıdem tazminatına yapılacak zam, ek zammı dikkate almayan TÜİK'in bugün yayınladığı Aralık ayı enflasyon verilerinde ortaya çıktı.

Berrin Yeşiltepe - Emekli maaşı artışı 2023 sosyal yardım payı dikkate alınmadan belirlendi. Milyonlarca kişi bir yanda TÜİK'in Aralık ayı enflasyon verilerine, diğer yanda emekli maaşı zamlarına odaklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümete milyonların alım gücünü artıracak ve enflasyonun tahribatını kademeli olarak iyileştirecek refah zamlarını dayattı. Ayrıca asgari ücretin rekor bir artışla belirlenmesi, emeklilik hesaplama sürecinde daha fazla zam beklentisini artırmıştır.

Ek zamlı emekli maaşı ne zaman açıklanacak, ne kadar olacak ?

Sosyal yardım olmadan emekli maaşınız ne kadar arttı ve yüzdesi neydi?
Sosyal katkı aylığı artışları ne zaman açıklanacak? Yaşlılık aylığı nasıl hesaplanır?
Asgari emekli maaşı ne kadar?

Burada, tabloda daha fazla artış senaryoları olan tüm emeklilik hesaplayıcılarını bulacaksınız.

Memur ve emekli maaşları açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Böylece enflasyon aylık bazda yüzde 1,18 ve yıllık bazda yüzde 64,27 oldu.

Emekliye Yüzde 15,39

Altı aylık enflasyon oranı %15,39 oldu. Bu rakam, sosyal yardım kısmı hariç, Ocak 2023'te SSK ve Bekir emeklilerindeki artıştır.

Memura Yüzde 16,47

Enflasyon farkı ve toplu iş sözleşmesi dahil memur ve memur artış oranı 16,47 kat oldu. Asgari emekli maaşından asgari ücrete geçiş sona eriyor.

Asgari emekli maaşından asgari ücrete geçiş sona eriyor

Bu rakamlar, sosyal bileşen hariç büyüme oranlarıdır, ancak SSK ve Bekir emelleri yüzde 15-20'lik bir artış daha düşünüyor. En düşük emekli maaşı için yüzde 54'ü aşan 5 bin 400 TL'lik düzenleme gündemde.

6 aylık enflasyon oranları baz alınarak 2023 yılında refah payı dikkate alınmadan emekli maaşı zammı açıklandı. Aralık ayı enflasyon verilerinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in faiz artırımına gitme görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile paylaşması bekleniyor.

Asgari ücret beklentileri aştı

Erdoğan'ın kararnamesi asgari ücretin yükseltilmesi yolunda ilk adımı atıyor. Pirinç tarlasında 2023 yılında geçerli asgari net asgari ücret Temmuz ayına göre yüzde 54,7, Ocak ayına göre ise yüzde 100 artışla 8 bin 506 TL oldu.

2023 asgari ücreti TL bazında Cumhuriyet tarihinde rekor kırdı ve döviz bazında 298 dolardan 455 dolara yükselerek rekor kırdı. Asgari ücretten bu yana memur ve emeklilere yönelik sosyal yardımların payı yukarı yönlü bir oranda artmıştır.

Emekli zammı hesaplama işlemi nasıl yapılıyor ?

Emekli maaşı artışı, Ocak ve Temmuz aylarında önceki altı aylık enflasyon oranıyla uyumlu. Yani SSK ve Bekir emekli maaşları, sosyal yardım bileşenini göz ardı ederek Temmuz-Aralık 2022 arasındaki altı aylık enflasyon oranı kadar Ocak 2023'te artacak..

Asgari ücretten bu yana memur ve emeklilere yönelik sosyal yardımların payı yukarı yönlü bir oranda artmıştır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.