Emeklilere kök maaş üzerinden uygulanacak zam oranı belirlendi! EYT’liler yararlanabilecek mi, maaşlar nasıl hesaplanacak?

Emeklilere kök maaş üzerinden uygulanacak zam oranı belirlendi! EYT’liler yararlanabilecek mi, maaşlar nasıl hesaplanacak?
Yaklaşık 16 milyon emekli vatandaşın beklediği zam haberi duyuruldu. Enflasyon oranlarının açıklanması ile belirlenen zammın ardından, kök aylığa uygulanan zam da torba yasa düzenlemesinin kabulü ile belirlendi. Peki yeni emekli maaşları ne kadar oldu?

Milyonlarca emekli vatandaşın gözü kulağı bir süredir TÜİK’in açıklayacağı enflasyon verilerindeydi. TÜİK, Haziran ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı ve emekli maaşlarına uygulanacak zam oranı da belli oldu. Ancak buna eklenecek olan refah payında hangi formülün kullanılacağı ve ne kadar ek zam yapılacağı, torba yasa düzenlemesi ile belirlenecekti. Bununla birlikte emekli maaş zammına ek zam da belirlendi ve zam oranı yüzde 25’e yükseltildi.

Emekli maaşına yüzde 25 zam uygulanacağının açıklanması ile birlikte vatandaşlar zamlı maaşları hesaplamaya başladı. Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisini yakından ilgilendiren yüzde 25’lik zam, kök maaş üzerinden uygulanacak. Peki bu zam düzenlemesi ile birlikte emekli maaşları ne kadar olacak, Temmuz ayında emekliler ne kadar maaş alacak? İşte detaylar…

MAAŞ ZAM ORANI YÜZDE 25’E ÇIKARILDI

TÜİK verilerine göre Haziran ayında enflasyon yüzde 38,21 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına uygulanacak zam oranı ise yüzde 19,77 olarak belirlendi. Haziran ayı enflasyon rakamları sonrasında en düşük memur maaşı da 22.017 TL’ye yükseltildi. Kök maaş zammı uygulaması ile emekli maaş zammında artış uygulandı ve emekli maaş zammı da yüzde 25’e çıkarıldı. Söz konusu zam oranı artışından EYT’li vatandaşlar yararlanamayacak. Düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba yasa teklifine dahil edilecek.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

SGK, vatandaşlara emekli maaşlarını hesaplayabilmeleri için “emekli maaş hesaplama robotu” hizmeti sunuyor. SGK kapsamında 4A, 4B ve 4C sigortalılar, prim ödeme gün sayısı, sigortalı olma süresi ve yaş faktörlerine göre maaş alabiliyor. Emekli maaş tutarının zamlı halini hesaplamak isteyen vatandaşlar, “uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/” adresi üzerinden TC kimlik numarası, SGK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi bilgileri ile emekli maaşlarını hesaplayabilecek.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.