En pahalı otomobil 10 milyon oldu : Otomobil fiyatları düşecek mi ?

En pahalı otomobil 10 milyon oldu : Otomobil fiyatları düşecek mi ?
Türkiye'de satışta olan otomobil fiyatları hızla yükselmeye devam ederken, sektör temsilcileri mevcut pazar ve beklentileri hakkında paylaşımlarda bulundu.

Döviz kurundaki artış, KDV'deki artış ve vergi matrahının sona ermesi nedeniyle otomobiller ayda ortalama iki kez büyümeye başlıyor. Böylece 0 km otomobil fiyatı 3 milyon lira sınırı esas alınırken, alt ve orta segmentteki otomobilin fiyatı 896 bin liraya kadar çıkıyor. Sıfır otomobil yatırım talebinin sona erdiğini kaydeden sektör temsilcileri, eylül ve ekim aylarında satışların yavaşlayacağını, ikinci el fiyatlarında ise düşüş olmayacağını söyledi.

Temmuz ayında kurdaki artış, KDV'nin %20'ye çıkması ve ÖTV oranını belirleyen matrahın sona ermesi nedeniyle 0 km'lik otomobillerin liste fiyatı önemli ölçüde arttı, çünkü tüm otomobiller ÖTV segmentine %80 oranında katılıyor.

214615.jpg

OTOMOBİLLERİN ORTALAMA GÜNCEL FİYATLARI

Hürriyet haberine göre, otomotiv veri şirketi Carddata'nın derlediği verilere göre, 2023 yılı Temmuz ayında Türkiye'de satışa sunulan 922 farklı sıfır otomobilin ortalama fiyatı 2 milyon 999 bin TL'ye ulaştı. Satışların yaklaşık %90'ını oluşturan alt ve orta segment otomobillerin ortalama fiyatı A segmenti için 896.591 TL, B segmenti için 223.000 TL ve C segmenti için 1.672.000.792 TL'dir.

LÜKSTE ORTALAMA ARTIK 10 MİLYON

Aile otomobili olarak da bilinen sıfır D segment otomobilin 2023 yılı Temmuz ayında ortalama fiyatı 3 milyon 149 bin 437 TL olurken, E segmenti otomobilin ortalama fiyatı 5 milyon 71 bin 740 TL'ye, buna karşılık gelen F segmenti lüks otomobilin ortalama fiyatı ise 10 milyon 25 bin 355 TL'ye yükseldi. Öte yandan elektrikli otomobillerin ortalama fiyatındaki artış dikkat çekti. Buna göre Türkiye'de satılan tam elektrikli otomobilin (BEV) ortalama fiyatı 3 milyon 236 bin 385 TL, tam hibrit aracın (HEV) ortalama fiyatı 2 milyon 787 bin 814 TL ve küçük hibrit aracın (MHEV) ortalama fiyatı 4 milyon 63 bin 726 TL oldu.

FİYATLAR DÜŞER Mİ?

Carddata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Kredi temininde bir sıkıntı yaşanmadığı takdirde yıl sonuna kadar 1 km altı araç satışları aylık 90-120 bin adet aralığında devam edecek. Yıl sonunda satışların uzun bir aradan sonra 1 milyonu geçmesi kuvvetle muhtemel. Döviz kurları ve maliyetler arttıkça distribütörler ayda ortalama en az iki kez artar. Döviz kurları, faizler, enflasyon dengede olmadığı ve vergi avantajı olmadığı sürece sıfır kilometre araç fiyatları düşmez. Döviz kuru şu anda sıfır kilometre araç fiyatlarında en baskın ve belirleyici unsur” dedi.

İlgili Haberler

Kaynak:Fadime Dilek Kantoğlu Keklikçi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.