İşsizlik kapıda

Merhaba sevgili okuyucularım. Yeni alınan karara göre , Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından 01.07.2023 tarihinden itibaren uygulanacak asgari ücret tutarı; brüt 13.414,50 TL, net 11.402,32 TL olarak belirlenmiştir. Peki sizce asgari ücret zammı yeterli mi?İşçiler için bir iş kaybı söz konusu mu? asgari ücret ne kadar olmalıydı?Bugün bunların üzerinden geçeceğim.

Değerli okurlarım, benim kanımca asgari ücrete zam gelmesi insanlarımızı rahatlatmayacak.Tam aksine fırsatçılara bir fırsat daha doğacak ve daha çok zam yapmanın peşine düşecekler. Ülke olarak asgari ücrete zam yerine alım gücünü yükseltecek eylemlerde bulunmamız bizim için daha sağlıklı olur düşüncesindeyim.Aksi taktirde işverenler işletmesini ayakta tutabilmek adına işçi çıkartmaya başlayacaklar.İşsizlik çalışma çağındaki nüfus arasında iş arayan ve mevcut istihdam imkanlarında yer almayan kişilerin durumunu ifade eder. İşsizlik, ekonomik bir sorundur ve birçok ülkede önemli bir sosyal meseledir. İşsizlik oranı, bir ülkedeki işsizlerin toplam iş gücüne oranı olarak ifade edilir. İşsizlik ile mücadele edebilmek için bazı tedbirler alınabilir.

İşgücü piyasasının esnekliğini artırmak, işsizlikle mücadelede önemli bir faktördür. Esnek iş sözleşmeleri, çalışma saatlerinin düzenlenmesi ve işgücü hareketliliğini kolaylaştıran politikalar, işsizlik oranlarını azaltabilir.

Girişimciliği Destekleme: Girişimcilik, yeni iş fırsatları yaratır ve istihdamı artırabilir. Hükümetler,girişimciliği teşvik eden politikalar ve programlar geliştirerek yeni işletmelerin ortaya çıkmasını destekleyebilir.

Aktif İşgücü Politikaları: Hükümetler, iş arayanlara istihdam edilebilirliklerini artırmaları için destek ve teşvikler sağlayabilir. Mesleki danışmanlık, iş arama becerileri eğitimi, iş deneyimi programları gibi aktif işgücü politikaları, işsizlikle mücadelede etkili olabilir.

Ülke olarak alım gücünü yükseltmezsek işsizlik oranını düşürmez isek ve fahiş fiyatların takibini yapmaz isek otomatikmen ülkede suç oranının artacağı aşikardır.

Bence asgari ücret minimum açlık sınırının iki katı olmak durumunda aksi taktirde yukarıda bahsettiğim durumlar söz konusu. Bu döngü hiç bitmeyecek bir döngü tıpkı bir farenin çarkın içinde koşup bir yere varamaması gibi. Bir an önce çarkın içinden çıkmak dileğiyle tekrar görüşmek üzere.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Serap Şahin Arşivi