Doğum parası yardımından kimler yararlanabilir 2023

Doğum parası yardımından kimler yararlanabilir 2023
Doğum parası Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenir. Ödemeler çocuk sayısına göre belirlenir. Peki doğum parası yardımından kimler yararlanabilir?

Ali Birerdinç - Doğum parası ödemesi Bakanlık tarafından ailelere destek için sağlanır. Doğum parası başvurusu yapmak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine veya Sosyal Hizmet Merkezlerine şahsen müraacat etmek gerekir. Peki 2023 doğum parası yardımından kimler yararlanabilir? İşte detaylar...

DOĞUM YARDIMINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Doğum yardımı ödemesi Türk vatandaşları ve Mavi kart sahiplerine sağlanır. Anne veya baba ya da ikisi de Türk vatandaşı veya Mavi kart sahibi olmalıdır. Bu yardım, 15.05.2015 tarihi ve sonrasında gerçekleşen doğumlar için geçerlidir. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.

DOĞUM YARDIMI NASIL ALINIR?

Doğum yardımı başvurusu, canlı doğum gerçekleştikten sonra yapılır. Nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlem yapılmasının ardından "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz doldurulmalı ve imzalanmalı. Doğum yardımı başvuruları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvuru yapar. Yurtdışında yaşayan kişiler ise başvurularını Büyükelçilik ve Konsolosluklara yapar. Yurtdışında yaşayan kişiler Türkiye'de bulunuyorsa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvuru yapmaları gerekir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.