TOKİ'nin adresi yine değişmedi

TOKİ'nin adresi yine değişmedi
TOKİ’nin Kahramanmaraş merkezli büyük deprem sonrası yaptığı ihaleleri hep aynı şirketlere vermesi tepki çekmeye devam ediyor. O ihalelerden biri de Elazığ adresli Halil Koç ve MFK Mühendislik şirketine gitti. Şirket böylece depremden sonra TOKİ’den 730 milyonluk iki ihale kazanmış oldu. Firmanın ihaleleri sadece depremle sınırlı değil. Aynı firmanın depremden bir ay önce de TOKİ’den Kahta Çobanlı Köyü’nde konut projesi karşılığında 324 milyon liralık ihale kazandığı ortaya çıktı.

ERCAN ÖZTÜRK- 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli deprem, 10 ilde büyük bir yıkıma neden oldu. 50 binin üzerinde vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremde binlerce bina enkaza döndü. Enkaz kaldırma çalışmaları daha başlamadan TOKİ’nin bölgede yaptığı ihaleler kamuoyu tarafından tepki çekmişti. Pazarlık usulü yapılan ihalelere hep bildik şirketler davet edilmişti. 50’nin üzerinde yapılan ihalede kazanan firmaların daha önceki yıllarda da TOKİ’den defalarca ihale aldığı görülmüştü

Ağar'a yakın bir isim

Adıyaman’ın Kahta İlçesi Çobanlı Mahallesi’nde 297 konut, dört dükkanlı ticaret merkezi inşaatı, altyapı ve çevre düzenlemesi ihalesine yedi şirket teklif verdi. Yüzde 15 yüklenici firma lehine fiyat avantajının sağlandığı ihaleyi Elazığlı iş insanları 469 milyon liraya aldı. Konutların 24 Eylül’e kadar bitirilmesi planlanıyor. İhaleyi alan Halil Koç ve MFK Mühendislik’in sahibi Mustafa Feyzi Koç, iddiaya göre AK Parti Elazığ Milletvekili Tolga Ağarve Elazığ Belediye Başkanı Zülfü Demirbağ'a yakın bir isim.

tokii-1

21 B’ye göre yapıldı

TOKİ, Haluk Koç isimli yükleniciye ikinci ihaleyi de Malatya’da verdi. Malatya Yazıhan ilçesinde 157 konut ve üç dükkanın yapımı için ihale yapıldı. 20 Mart tarihinde yapılan ihalenin yaklaşık maliyeti 283 milyon 732 bin lira olarak belirlendi. 21 B’ye göre yani pazarlık usulü yapılan ihaleye 8 firma davet edildi. TOKİ tarafından davet gönderilen firmalardan biri de bir ay önce 469 milyon liralık ihnaleyi kazanan Haluk Koç oldu. Koç’un yaptığı 257 milyon liralık teklif geçerli sayıldı. Böylece iki ayda TOKİ’den 730 milyon liralık ihale kazanmış oldu. İhalenin sözleşme tarihi ise 4 Nisan 2023 olarak gözüküyor.

1 milyar 50 milyon!

İki firma TOKİ’den sadece deprem zamanında ihale kazanmadığı görülüyor. 6 Ocak 2023 tarihinde Kahta Çobanlı Köyü’nde 238 konut inşaatı ihalesi yapan TOKİ, firmaları yine davet usulüyle ihaleye çağırdı. Pazarlık usulü yapılan ihalenin yaklaşık maliyeti 324 milyon 395 bin lira olarak belirlendi. 6 firmanın teklifinin geçerli sayıldığı ihalede belirlenen yaklaşık maliyetten 395 bin lira düşük teklif veren Halil Koç ve MFK Mühendislik ihaleyi kazanmış oldu. TOKİ ile firmalar arasında 324 milyon liraya sözleşme yapıldı. Şirket böylece üç ay içerisinde TOKİ’den 1 milyar 50 milyonluk ihale kazanmış oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.