Başörtüsü nedeniyle film festivali yasaklandı!

Başörtüsü nedeniyle film festivali yasaklandı!
İran’da başörtüsü olmayan aktris posteri nedeniyle film festivali yasaklandı. 1982 yapımı The Death of Yazdgerd filminde Susan Taslimi'nin yer aldığı tanıtımın yayınlanmasının ardından hükümet etkinliği engelledi.

İran devlet medyasının bildirdiğine göre İran makamları, başörtüsü takmayan bir aktörün tanıtım afişini yayınlayan film festivalini yasakladı.

Hareket, İran Kısa Film Derneği'nin (ISFA), 1982 yapımı The Death of Yazdgerd filminde İranlı aktör Susan Taslimi'nin rol aldığı kısa film festivali için bir poster yayınlamasının ardından geldi. Devlet haber ajansı IRNA Cumartesi günü bildirdi: "Kültür bakanı, afişinde başörtüsü olmayan bir kadının fotoğrafını yasaya aykırı bir şekilde kullandıktan sonra ISFA film festivalinin 13.'sünü bizzat yasaklama emri verdi."

whatsapp-gorsel-2023-07-24-saat-13-40-45.jpg

HALK PROTESTO ETMEYE DEVAM EDİYOR

Başı ve boynu örten bir başörtüsü takmak, İslam devriminden dört yıl sonra, 1983'ten beri İran'da kadınlar için zorunlu. Bununla birlikte İranlı kadınlar, zorunlu başörtüsü takmaya son verilmesi çağrısında bulunan geçen Eylül ayındaki kitlesel protestoların patlak vermesinden bu yana katı kıyafet kurallarını giderek daha fazla ihlal ediyor. Aylarca süren protestolar, ahlak polisi tarafından kıyafet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla tutuklanan 22 yaşındaki İranlı Kürt Mahsa Amini'nin ölümüyle tetiklendi. Polis yasaları hiçe sayan kadınların tutuklanmaya devam edileceğini açıkladı.

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.