Bireysel silahlanma toplumsal tehlike

Türkiye’de şiddet olaylarının son yıllarda artışı hepimizin gündeminde. Şiddetin bir sonraki aşaması olan cinayetler ise bildiğimiz kadarıyla yüzlerce, bilmediğimiz kadarını hayal bile edemiyoruz. Tüm bunların sosyolojik ve psikolojik sebepleri bir yana, bu sorunun altında yatan ve giderek büyüyen en büyük tehlike aslında ülkedeki bireysel silahlanma.

Enteresan bir şekilde özellikle sosyal medya hesaplarında küçük bir gezi yaparsanız silah taşıyan insan sayısının çokluğunu görmüş olursunuz. Kaldı ki bunlar çeşit çeşit. Tüfeği, tabancası, uzun namlulusu, kalaşnikofu daha bir sürü sayabiliriz. Eline bunlardan birini alan sosyal medya hesabından hemen bir fotoğraf bir video paylaşır oldu. Silah taşımak gurur, silah taşımak bir farklılık bu insanların düşüncesinde. Bu sebeple hiç çekinmeden birbirlerinin gözüne sokar oldular, bunu bir şov malzemesi haline getirir oldular insanlar.

Düğün olur kullanırlar, asker konvoyu olur kullanırlar, seçim olur kullanırlar, trafikte kullanırlar, parkta, bahçede, yolda kullanırlar. Sevinir sıkarlar, üzülür sıkarlar, öfkelenir sıkarlar. Aşık olur silah atarlar, ayrılır silah atarlar, evlenir atarlar, boşanır atarlar. Öyle bir kesim var ki tüm duygularını, her mekanda, her koşul altında kendini silahla ifade edebilir.
Düğünde havaya atacağınız kurşunun hangi köşede kime denk gelebileceğini, konvoyda atacağınız kurşunun kim bilir hangi evde kime isabet edebileceğini, kimin hayatını bitirip, kimlerin hayatını karartabileceğinizi asla düşünmediniz, düşünmüyorsunuz. Evinizde, arabanızda, cebinizde, çantanızda taşıyorsunuz, birine öfkelenince, bir şeyler sizi sıkınca, azıcık zora gelince ve istemediğiniz bir şey olduğunda hemen kullanıveriyorsunuız.

Sahi siz nereden buluyorsunuz arkadaş bunca şeyi, nerede saklıyorsunuz, hangi amaçla taşıyorsunuz, nerelerde kullanmayı planlıyorsunuz? Siz ne kadar tehlikeli bir yolda yürüdüğünüzün, bu yolda kimleri etkilediğinizin farkında mısınız? Neler sebep olabileceğinizi hiç düşünmüyor musunuz? Cevap aslında basit tabi ki hayır, düşünmüyorsunuz.

Her gün duyduğumuz, izlediğimiz, birilerinden dinlediğimiz ya da şahit olduğumuz tehditlerin, cinayetlerin ve bunun ardındaki cahil cesaretinin asıl sebebi bu ülkedeki bireysel silahlanma. İnsanların bunlara ulaşabilir oluşu. Hem de anlaşılan o ki kolaylıkla ve hiç zorlanmadan, herhangi bir sorgulamadan geçmeden. Bu kafa öfke yüklü bir toplulukla bir de bu ulaşabilme kolaylığı eklenince işte karşınızda her gün okuduğumuz, izlediğimiz cinayetler.

Bireysel silahlanmaya olan erişilebilirlik ve bunun maalesef ki günden güne gözler önüne serilmesi, sergilenmesi ne yazık ki özellikle genç kesim arasında özendirici olmaya başladığı aşikar. Ayrıca bu durumun uç oranlarındaki artışta da büyük bir payı olduğu inkar edilemez bir gerçek.
Nasıl olur, ne zaman olur, bu saatten sonra ne kadar olur bilinmez ama çeşitli önlemler alınmalı ve bu tehlikenin önüne geçilmeli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orçun Ermiş Arşivi