CHP'li Gürer: Tarım gelişiyor ama tarımsal tesis yok

CHP'li Gürer: Tarım gelişiyor ama tarımsal tesis yok
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda söz alarak, Niğde’nin Ulukışla ilçesinin doğal güzellikleri, tarihi ve turistik değerini gündeme getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Orta Anadolu'da on bin yıllık tarihiyle kültürün, folklorun ve turizmin önemli bir merkezi olmayı hak eden bir il olduğunu ancak ne yazık ki Niğde’nin bu konuda unutulan bir il durumuna getirildiğini belirtti.

ULUKIŞLA HAK ETTİĞİ YERE GETİRİLMELİ

Niğde'nin her köyünde, kasabasında, ilçesinde tarihin izleri olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bunların da önemli merkezlerinden biri Ulukışla ilçesidir. Ulukışla ilçesi, demir yolunun ve kara yolunun kesiştiği önemli bir merkez olmasına rağmen ne yazık ki gelişememiştir. Bu bağlamda, Ulukışla İlçe Belediye Başkan Adayımız Hüseyin Toker yoğun çalışma yapmakta ve Belediye Başkanı olduğunda da mutlaka Ulukışla'yı hak ettiği yere taşıyacak projelerini hazırlamaktadır” dedi.

KERVANSARAY AMACINA UYGUN OLARAK KULLANILMALI

Ulukışla ilçesinin merkezinde yer alan tarihi Öküz Mehmet Paşa Kervansarayının” ne yazık ki başka yerlerde değer bulan kervansarayların yanı sıra Ulukışla'da amacına uygun şekilde değerlendirilemediğine işaret eden Ö.Fethi Gürer, “ Şehircilik anlayışına uygun, 1616 yılında yapılmış olan bu kervansarayda medrese, han, hamam, çeşme, arasta, imaret, cami de yer almaktadır; bu dahi tek başına Ulukışla'yı çekim merkezi kılabilir” önerisinde bulundu.

TARIM GELİŞİYOR AMA TARIMSAL TESİS YOK

Ulukışla'da Bolkar Dağları'nın eteklerinde yer alan bölgede tarımın da geliştiğini vurgulayan CHP Milletvekili Gürer, “Kirazı dünya çapında ünlüdür, keza lahana ürünü de bölgenin önemli bir gelir kaynağıdır. Bu anlamda, tarımda da yeterli desteği bölge alamamaktadır. Doğru dürüst katma değere dönüştürecek, ürünü işleyecek tesislerin dahi bölgede yer almaması, depolama olanaklarının bulunmaması, ilçenin tarımsal üretimden de yeterli payı almamasına neden olmaktadır” diye konuştu.

KAPLICALAR İSTENİLEN BİR ŞEKİLDE GELİŞEMEDİ

Çiftehan Kaplıcalarının Ulukışla ilçesi için önemli bir çekim merkezi olduğu da ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Mustafa Kemal Atatürk'ümüzün de gidip bu kaplıcanın değerlendirilmesi yönünde verdiği talimat doğrultusunda korunmasına rağmen istenen biçimde burası da gelişememiştir. Buranın da Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında kapsamlı olarak ele alınıp amacına uygun değerlendirilmesi sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

BOLKAR DAĞLARINDAKİ SPOR MERKEZİNİN DURUMU

Ulukışla'da yıllardır söz verilen ama bitmeyen BolkarDağları'ndaki kış spor merkezlerine işaret eden Gürer, “Buranın kış spor merkezi yapılacağı otuz yıldır söyleniyor. Hatta bir tesisin inşaatı başladı, bir türlü bu gerçekleşmedi. Meydan Yaylası'nda bulunan Çiniligöl ile Karagöl göllerinin bulunduğu alanda 2 adet telesiyej, 1 adet teleski yapılacağı açıklanmasına rağmen bu da gerçekleşmedi. Yayla turizmi için önemli bir merkez. Bölgenin var olan değerleri bugüne kadar sahiplenilmedi” ifadelerini kullandı.

ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMALARI YIL BOYUNA YAYILMALI

Ulukışla’da devam eden Porsuk Höyük kazısı dâhil bölgenin tarihî dokusunun da öne çıkarılması ve bölgede yer alan mağaralar, kitabeler, tarihî eserlerin daha görünür hâle getirilmesinin önemine işaret eden Gürer, Hititlerden günümüze kadar uzanan, bölgedeki Porsuk köyü yakınlarındaki Zeyve kazısının da kırk yıldır devam ettiğini, bu kazının da kapsamlı olarak yıl boyuna yayılarak devam ettirilmesi gerektiğini anlattı.

KÖYLERİN GÖLET İHTİYACI

Ulukışla’nın bazı köylerindeki gölet ihtilaçlarına da dikkat çeken Gürer, “Bölgedeki bazı köylerimizin gölet ihtiyaçlarını bakanlara defalarca naklediyoruz ama bu konuda yeterli bir çalışma da ne yazık ki gerçekleşmedi. O anlamda, Güney, Toraman, Tekneçukur, Koçak, Kolsuz, Porsuk, Emirler, Beyağıl, Gedelli, Horoz, Handeresi, Çanakçı gölet sorunlarının yanı sıra Darboğaz'da da sürekli sorun olarak devam eden bir göletimiz mevcut; bölgenin gölet ihtiyaçlarının da karşılanması lazım” dedi.

ULAŞIM SORUNU

Ulaşım sorununa işaret eden Gürer, “Zengen'le Pozantı arasında E5 Yolu üzerindeki Ulukışla yol anlamında çok yüklü; mutlak suretle bu yolun genişletilmesi ve Ulukışla bölge merkezinin olduğu yerde yolun yer altına alınması gerekiyor çünkü çok işlek bir yol. O anlamda, Ulukışla'nın içinde bulunduğu koşulda çevre yolu yapılacağı söylenmişti, o gerçekleşmedi; en azından Ulukışla merkez içi yer altına alınarak bu yolun da düzenlenmesi ihtiyaç” diye konuştu.

AYDINLARIN YERLEŞİM ALANI

Ulukışla her şeyi hak eden bir yer olduğunu vurgulayan Gürer, Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Aydınların yerleşim alanı diyebileceğimiz kadar eğitimli insanların da bulunduğu bir bölge. Ulukışla hak ettiği değeri mutlak suretle almalı ve bu anlamda Ulukışlalıların istekleri de yerine getirilmeli.

BÖLGE HAK ETTİĞİ DEĞERE ULAŞMALI

Bolkarlar'da Toros kurbağaları gibi ötmeyen kurbağanın da yer aldığı, endemik bitkileriyle de bölge tanınıyor, biliniyor. Çiftehan'ın, Darboğaz'ın, Kılan'ın, Beyağıl'ın, Porsuk'un, Emirler'in, Maden'in, Alihoca'nın kiraz bahçeleri; Beyağıl'ın, Hüsniye'nin, Ovacık'ın, Eminlik'in, Horoz'un lahana ve diğer sebze üretim alanlarıyla çalışkan insanların yurdu olan Ulukışla'nın sorunlarının aşılması, bölgede hak ettiği değere ulaşması ve bu bölgenin diğer demir yolunun ve kara yolunun olduğu yerler kadar gelişmesini sağlayacak düzenlemelerin de siyasi iktidar tarafından bir an önce gerçekleşmesini diliyorum.”

İlgili Haberler

Kaynak:HABER MERKEZİ- Emine Kaşıkcı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.