CHP'li Nazlıaka verilerle açıkladı: Kadınlar hala siyasette birçok eşitsizlikle karşı karşıya

CHP'li Nazlıaka verilerle açıkladı: Kadınlar hala siyasette birçok eşitsizlikle karşı karşıya
CHP'li Nazlıaka "Parlamentolar Arası Birlik’in 2023 verilerine göre dünyada parlamentoda kadın temsilinde 186 ülke arasında en alt sıralara geriledik." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka '5 Aralık kadınlara seçme seçilme hakkı tanınmasının 89. yıl dönümüne' ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türk kadınının birçok gelişmiş ülkeden önce eşit yurttaşlığı elde etmenin haklı gururunu yaşadığını belirten Nazlıkaya, "1935’te gerçekleşen seçimlerde aday oldu ve oy kullandı. Akın akın sandıklara koştu." dedi. O dönemde Meclis’teki kadın milletvekili oranının yüzde 4,6 olduğunu kaydeden Nazlıkaya, parlamentoda kadın temsilinde dünyada ikinci sıraya yerleşildiğini hatırlattı.

"Pakistan, Suudi Arabistan ve Somali eşit temsilde bizim önümüzdeler"

Bu gurur tablosunun üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen, kadınların hala siyasette birçok eşitsizlikle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Nazlıkaya, "Parlamentolar Arası Birlik’in 2023 verilerine göre dünyada parlamentoda kadın temsilinde 186 ülke arasında en alt sıralara geriledik. Pakistan, Suudi Arabistan ve Somali eşit temsilde bizim önümüzdeler." ifadelerine yer verdi.

"42 ülke arasında 38. sırada yer alıyoruz"

Açıklamasında Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) Haziran 2023 raporuna yer veren Nazlıkaya, Türkiye’de kadınların siyasete katılımının OECD ortalamasının da gerisinde kaldığını dile getirdi. Nazlıkaya, "Raporda, Finlandiya’da kabinede kadın temsil oranı yüzde 64.3 iken Türkiye’de bu oran yüzde 5.9 ‘dur. Yine aynı rapora göre, Bakanlar Kurulu’nda kadın temsili konusunda 42 ülke arasında 38. sırada yer alıyoruz. Parlamentoda kadın temsilinde Güney Kore’den sonra, Bakanlar Kurulu’nda ise Çek Cumhuriyeti’nden sonra geliyoruz." ifadelerine yer verdi.

"Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde ve yerel yönetimlerde temsili için kritik eşik yüzde 33’dür." diyen Nazlıkaya şunları söyledi:

Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde ve yerel yönetimlerde temsili için kritik eşik yüzde 33’dür. Yüzde 33’ün altındaki bir oran, kadınların temsil edilmediği anlamına gelmektedir.

Oysa 2022’de yapılan bir araştırmaya göre, Türk toplumu kadının siyasette daha fazla temsil edilmesini istiyor. Verilere göre, kadınların yüzde 71’i, erkeklerin yüzde 54’ü kadın siyasetçi sayısı artınca, Türkiye’nin gelişeceğini, daha iyi bir toplum haline geleceğini düşünüyor.

İlgili Haberler

Kaynak:HABER MERKEZİ- Emine Kaşıkcı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.