Dusan Tadic yine “Çetnik Selamı” verdi! Nedir bu Çetnik selamı, anlamı ne?

Dusan Tadic yine “Çetnik Selamı” verdi! Nedir bu Çetnik selamı, anlamı ne?
Fenerbahçe’nin Sırp futbolcusu Dusan Tadic bir kez daha Çetnik selamı nedeniyle gündemde.

Sırbistan Milli Takımı’nın Karadağ’ı 3-1 yendiği maçta sahaya kaptan olarak çıkan ve bir gol ile bir asistte imzası bulunan Dusan Tadic maç sonu yaptığı hareketle bir kez daha gündeme geldi. Çetnik selamı Tadic’in bu hareketinden sonra bir kez daha gündeme gelirken, internet kullanıcıları “Çetnik Selamı anlamı ne?”, “Çetnik nedir?”, “Çetnik selamı tarihi” ve “Çetnik ne demek?” gibi sorgulamalar yapmaya başladı.

Djokovic için yapmıştı!

Dusan Tadic’in Sırplara özgü üç parmak hareketi olan Çetnik selamını bir kez daha yapması pek çok kişinin bu hareketin anlamını sorgulamasına neden oldu. Bilindiği gibi geçtiğimiz ay Tadic, uçakta Sırp tenisçi Novak Djokovic’in şampiyonluğunu kutlarken de aynı hareketi yapmış ve büyük tepkilere neden olmuştu. Peki Dusan Tadic’in yaptığı Çetnik selamı ne anlama geliyor, neden tepki yaratıyor? İşte yanıtı…

165212632-dusan-tadic-cetnik-selami.jpg

Çetnik selamı nedir?

Elin üç parmağı kullanılarak yapılan Çetnik selamının tarihi oldukça eski olduğu ancak hareketin Balkan Savaşlarının ardından daha da yaygınlaştığı görülüyor. Sırplarla Bosnalılar arasında yaşanan savaşta Sırp askerlerinin bu işareti yaptığı biliniyor. Ortodoks Hristiyan olan Sırplarda Çetnik selamı; “Baba, Oğul ve Kutsal Ruhu” temsil ediyor.

Çetnik selamı anlamı ne?

Çetnik selamı, Sırpların zafer işareti olarak kabul edilirken, bu hareketin özellikle milliyetçi Sırplar tarafından kullanıldığı görülüyor.

f8wnm7-w0aany8u.jpeg

Çetnik selamı tarihi, neden tepki görüyor?

Elin serçe ve yüzük parmaklarının kapatılmasıyla yapılan üç parmaklı Çetnik selamının tarihinin Balkan Savaşlarına dayandığı biliniyor. Çetnik Selamı, Bosna savaşından kalma bir anlam ifade etmesi nedeniyle Müslümanlar tarafından tepki çekiyor. Sırp çetelerinin, savaş sırasında öldürdükleri Müslümanların serçe ve yüzük parmaklarını kestikleri iddia edildiği için bu hareketi yapanlar eleştiriliyor.

kapak-165223.jpg

Hareketin ardından Boşnak Dzeko ile bir araya gelmişti

Fenerbahçe’nin yıldız futbolcusu Dusan Tadic, uçakta yaptığı çetnik selamının ardından takım arkadaşı Bosna Hersek’li Edin Dzeko ile bir araya gelmiş ve aralarında bir sorun olmadığını açıklamıştı.

Dusko Tosic de eleştirilerin hedefi olmuştu

Öte yandan Beşiktaşlı eski futbolcu Dusko Tasic de aynı selamı yaptığı için tepki görmüş ancak hareketin Sırplar için sevinç ve zafer işareti olduğunu belirterek kendisini ifade etmişti.

853a57661444373116095.jpg

Tadic’ten açıklama gelmedi

17 Ekim 2023 Salı günü oynanan Sırbistan - Karadağ futbol maçından sonra Dusan Tadic’in verdiği Çetnik selamının ardından Sırp yıldızdan henüz bir açıklama gelmedi.

İlgili Haberler

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.