Eğitim-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu Genel Başkanı Orhan Yıldırım: Türküm demek rahatsız etti!

Eğitim-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu Genel Başkanı Orhan Yıldırım: Türküm demek rahatsız etti!
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun Andımız kararını eleştiren Eğitim-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu Genel Başkanı Orhan Yıldırım, Damga'ya konuştu. Yıldırım, kararı "Çözüm süreci döneminde masaya konulan bu kararı milyonlarca çocuğa hakaret olarak adlandırıyoruz. Türküm demek rahatsız etti" sözleriyle eleştirdi

Danıştay 8. Dairesi’nin Andımız’ın okutulması yönündeki kararı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) temyiz etmesinin ardından Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından iptal edildi. Eğitim-İş Sendikası, Andımız’ın kaldırılması kararını yargıya taşıyarak, 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı boyunca her sabah okullarda öğrencilerle birlikte 'Andımız'ı okuma kararı aldıklarını açıkladı.



Kaldırmanın mantığı yok

Genel Başkan Orhan Yıldırım, "80 yıl boyunca okullarda okutulmasının ardından, aniden ortaya çıkan bu kararla şaşkınlık duyduk. Ak Parti iktidarının terörist faaliyetleri durdurma adına gündeme getirdiği bu kararı, milyonlarca çocuğa hakaret olarak sayıyoruz. Çünkü bizim için Andımız'daki ifadelerde; çalışmak, ülkesini, milletini sevmek ve Mustafa Kemal Atarük'e olan bağlılığı ifade eden şeyler var. Bu durum Andımız'ı hem küçümsemek, hem de toplumun gerçekliği dışında yorumlamak anlamına gelmektedir. Bu nedenle kaldırmanın hiçbir mantığı yok. Gerçeklikle örtüşmediğinden 2018 yılında açmış olduğumuz dava, haklılığımızı ortaya koymuştur ve danıştay 8. dairesi tarafından MEB'in yönetmeliği iptal ettiği karar mahkeme tarafından iptal edilmiştir" dedi.


Suç duyurusunda bulundular

Eğitim-İş olarak, 2018'den bugüne kadar mahkeme kararına rağmen Andımız'ın okullarda okutulmasına engel olan Milli Eğitim Bakanlığı yöneticileri hakkında görevi kötüye kullanmaları yönünde Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Yıldırım, "Yeni Danıştay Dava Üst İdareleri Kurulu'nun MEB'in temyiz başvurusunu kabul etmiş olması, bu davada bulunan hakimlerin son dönemde atanmış olması sebebiyle ayrıca tartışılmaktadır. Tüm bunlara rağmen Eğitim-İş Sendikası taraf olduğu davada gerekçeli kararın açıklanmamış olmasınıda dikkate alarak ve henüz hukuk yollarının bitmediği de düşünerek Andımız'ın tüm okullarda, Eğitim-İş üyeleri tarafından zorlama ve baskı olmadan okutulması yönünde karar alınmıştı. Biz inanıyoruz ki hukuk yolları takibinde doğru olan karar çıkacak ve ülkemizin birliği, beraberliği, bütünlüğü ve halkımızın kardeşçe yaşamasına katkıda bulunduğunu düşündüğümüz Andımız'ın, tekrar okutulması yönünde mahkemelerden karar çıkacaktır" değerlendirmesinde bulundu.


Asıl rahatsızlık son cümle

İktidarı sert sözlerle eleştiren Yıldırım, "Andımız için çağ dışı diyorlar. Halbuki İktidar ifade etmese de biz biliyoruz ki, asıl rahatsızlık "Ne Mutlu Türküm diyene" cümlesidir. Bu durumu, anayasamıza göre etnik bir ifade olmamasına rağmen, bazılarının bunu etnik bir ifadeymiş gibi pazarlık masasına koyması nedeniyle iktidarın geri adım atması ve taviz vermesi olarak adlandırıyoruz" ifadelerini kullandı.


209 YILINDA KARARIN KARŞISINDA DURDULAR

Kararın, çözüm sürecindeki taleplerden biri olduğunun altını çizen Eğitim-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu Genel Başkanı Orhan Yıldırım, “2009 yılında Andımız'ın kaldırılması yönünde dilekçe veren tarikata mensup kişilerin karşısında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Milli Eğitim bakanı vardı. Andımız'ın iptal edilme gerekçesi hakkında dilekçe verilmişti. O zaman bu kararın karşısında durdular. 2009'da faydalı görürlerken, 4 yıl içinde mi çağ dışı olduğuna karar verdiler? Dolayısıyla bugün alınan bu karar, gerçeklikten tamamen uzak siyasi bir kararır. Halkın yararına bir tavır sergileyerek Andımız'ın kaldırılmasına karşıyız ve sonunda haklı olduğumuz ortaya çıkacaktır. Kamuoyunda yüzde 85 oranında bir kesim Andımız'ın okutulmasının doğru olduğunu düşünüyor. Halkımızı Eğitim-İş olarak olarak aldığımız bu doğru tavırda yanımızda görmek istiyoruz” dedi.

TAYLAN DAŞDÖĞEN/ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.