Emekliyi zamla kandırdılar

En düşük emekli aylığı alan milyonlarca emeklimize, yılın ikinci yarısında zam vermediler. Zamsız maaşın üçte birine de enflasyonla çökecekler. Bu zulüm değildir de nedir? Şimdi emekliler sokaklarda hakkını arıyor. Erdoğan ve şürekası, fakiri fukarayı sandık geldiği zaman zengini ise her zaman seviyor. Seçime giderken ‘müjde veriyoruz’ diyerek milletin sırtına yükleri hissettirmeden öyle bir ‘çaktılar’ ki Erdoğan’ın ifadesiyle şimdi seçimden sonra ‘Kimse belini doğrultamıyor’.

Gerçekler çarşıda pazarda
Seçimden önce 20 lira olan benzin bugün 37 liraya, seçimden önce 19 lira olan mazot bugün 36 liraya çıktı. Pompa fiyatları neredeyse ikiye katlandı. İnsanlar marketi geçtik yaz günü pazardan meyve sebze alamaz hale geldi. Tek bir ayda en ucuz protein yumurtanın fiyatı yüzde 17, yeşil fasulyenin fiyatı yüzde 19 artmış. Eskişehir’deki semt pazarında Arife Hanım, ‘Pazarcıya da bize de zor. İki kilo alacaksak bir kilo alıyoruz. Emekli maaşını yetiremiyoruz’ diyor. Mehmet Bey, ‘Ancak yarımşar kilo alabildim. Öldük, öldük’ diye dert yanıyor. Münire Hanım, 250 liranın bir pazarı çıkarmaya yetmediğini söylüyor, ‘Bu fiyatlarla almamız mümkün değil’ diyor. Hakikat çarşıda, pazarda. Ve maalesef bu daha başlangıç. Temmuz ayında ÜRE gübre fiyatları yüzde 33, mazot fiyatı yüzde 52 arttı. Bu artışlar da hızla sebze meyve fiyatlarına yansıyacak.

KKM kara delik oldu
Tasarruf genelgesinin yayımlanmasından bu yana geçen iki haftada kamunun taşıt kiralamaları için 1 milyar 149 milyon liralık 52 ayrı sözleşmeye imza atmışlar. Bunun yanında milyonlarca liralık toplantı-organizasyon ihalesi de cabası. Dövize çevrilebilir mevduatın kötü bir kopyası olan KKM, ekonomide giderek büyüyen ve tıkırtısı giderek hızlanan bir saatli bombaya dönüşüyor. Kur korumalı mevduatın büyüklüğü geçen hafta 3 trilyon lirayı aştı. Liralaşma hikayeleriyle girilen yolda, bankalardaki mevduatların çok büyük kısmı dolarize oldu. Türk lirasında ani değer kayıpları, milletimizin sırtına çok büyük yükler yükleyebilir.

KKM' yi Merkez Bankası'na yıktılar
Bir taraftan da Saray KKM’nin maliyetini Merkez Bankası’nın sırtına yüklüyor. Merkez Bankası’nın ABD’den ithal guvernörü ise buna ‘doğru’ diyor. Bu karara doğru diyen guvernöre sormak isteriz. Toplam maliyeti 100 milyarlarca lirayı bulacak KKM garantilerini ödemek için Merkez Bankası ne yapacak? Para basacak. Peki bu durumda Banka enflasyonu nasıl tutacak? Erdoğan rejimi, etrafındaki her şeyi ve vitrine koyduğu herkesi acımasızca öğütüp kendine yakıt yapıyor.

Ülke vahşi batıya döndü
Adalet Bakanı, Hatay’da yaptıkları adalet sarayının depremde yıkılmamasıyla övünüyor. Bir taraftan, ülkenin dört yanında silahlar patlıyor. Hukukun olmadığı yerde gücü yeten yetene. Daha birkaç ay önce başka ülkelerin mafyalarının Türkiye’deki hesaplaşma cinayetlerini konuşuyorduk. Şimdi artık neredeyse her gün yurdun başka köşesinden silahlı çatışmaların, ölümlerin haberi geliyor. Devlet sokakları silahlı külahlılara bıraktı. Ülkede hukuksuzluk aldı başını gitti. Memleket vahşi batıya döndü.

Fatih'in torunlarına yakışmıyor
‘Ormanlarımdan bir ağaç kesenin başını keserim’ diyen Fatih’in torunları olmakla övünen, memleketin düzlüğüne yokuşuna, ırmağının akışına türküler yakan, sözde yerli ve milliler, bu toprakların ormanlarının biçilmesine izin verdiler. Devletin jandarmasını da orman katillerini korumaya memur ettiler. Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatlarının belgeleriyle ortaya koyduğu gibi bu katliamı süresi dolan ve yenilenmeyen bir orman kesim iznine dayanarak haksızca, hukuksuzca, vicdansızca yapılmasına göz yumdular. ‘Ormanlarımızı katletmeyin’ diyen bu ülkenin vatansever evlatlarının karşısına bu milletin evladı güvenlik güçlerini dikmekten bir an bile çekinmediler. Ormanını, ağacını korumaya çalışanlara ters kelepçe vurdular. 80 küsur yaşındaki ninelere gaz sıktılar. Anayasaya göre ormanları korumak devletin göreviyken, 15 Temmuz hain darbe girişiminde olduğu gibi millet birleşti, ormanda devleti toplamaya çalıştı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Barış Önal Arşivi