En iyisi başkanlık sistemi

En iyisi başkanlık sistemi
Üsküdar'da gençlerle bir araya gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, “Bugün de başkanlık sistemi tartışılıyor ya, bu sanki yeni bir konuymuş gibi. Halbuki öyle değil. 1988 yılında biz bu konuyu kapak yapmışız. O tarihlerde bir partinin il başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, ondan da görüş almışız. O da diyor ki, Türkiye için en uygun hükümet sistemi, başkanlık sistemidir diyor” dedi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, üniversite öğrencileri ile kahvaltı programında bir araya geldi. Üsküdar Valide Sultan Gemisi'nde düzenlenen programda, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz da yer aldı. TBMM Başkanı Şentop burada gençlerle hem kahvaltı hem de boğaz turu yaptı. Kendi öğrencilik yıllarından bahseden, gençlere tavsiyelerde de bulunan Şentop, "Büyük Türkiye idealine inanmanızı, Türkiye'ye güvenmenizi ve Türkiye için çalışmanızı öneriyorum. İstanbul'un kendisi de bir üniversitedir. Bu imkanı öğrencilik yıllarınızda değerlendirmenizi öneririm" diye konuştu.

Yeni bir konu değil
Siyasete girmeden önce üniversitede akademisyen olarak görev yaptığını hatırlatan ve öğrencilik dönemlerinde bir hukuk dergisi çıkardıklarını belirten TBMM Başkanı Şentop, "Bu dergide Türkiye'nin sorunlarını ele alıyorduk. Kapak konusu başkanlık sistemiydi. 1988. Bugün de başkanlık sistemi tartışılıyor ya, bu sanki yeni bir konuymuş gibi… 3-5 yılın konusuymuş gibi algılanıyor. Halbuki öyle değil. 1988 yılında biz bu konuyu kapak yapmışız. O tarihlerde bir partinin il başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, ondan da görüş almışız. O da diyor ki, Türkiye için en uygun hükümet sistemi, başkanlık sistemidir diyor" dedi.

5 güçlü ülkeden biriyiz
Gençlere gelecek döneme kendilerini hazırlamaları gerektiği tavsiyesinde de bulunan Şentop, "Türkiye'nin geleceğe hazırlanması da gençlerin hazırlanması ve yetişmesiyle ilgili bir husus. Geleceğe yönelik yapılan bütün projeksiyonlarda Türkiye'nin dünyadaki güçlü, etkili, bölgesel ve küresel anlamda etkili olabilecek 3 veya 5 ülke sayıldığında mutlaka içinde Türkiye'nin bulunduğunu görüyoruz. Bunun sebeplerinden bir tanesi nüfus. Türkiye'nin nüfusu gerçekten kendi bölgesinden, dünyadan, baktığımızda, bereketli bir nüfus. Şu an Türkiye'nin 85 milyon nüfusu var. Bu bir nüfus bereketidir. Tarihteki nüfus hareketliliği ülkelerin geleceğine dair tabir yapmamızda bize imkan veriyor. Bir coğrafyada, nüfus bereketi varsa, nüfus artışı varsa, orada geleceğe yönelik o ülkenin, devletin geleceğine yönelik olumlu gelişmeler tahlil edebilirsiniz" dedi.

Ülkemiz güçlü hale geliyor
TBMM Başkanı Şentop, "Genç nüfusun olması da önemli. Bu genç nüfusu iyi yetiştirebilirsek tahmin edildiği şekilde dünyanın önümüzdeki 100 yılında etkili olacak birkaç ülkeden birisi. Sadece nüfus da değil, bir ülkenin ekonomik kapasitesi de önemli. Olmazsa olmaz, o ülkenin bulunduğu coğrafyadaki tesir kabiliyeti. Siz harekete geçtiğinizde, ortaya bir tez, fikir koyduğunuzda sizi takip eden, peşinizden gelen, sizin fikrinizi benimseyen, halklar, topluluklar, ülkeler var mı? Yok mu? Buna bakmak lazım. Öyle ülkeler var ki Türkiye'den kat kat fazla nüfusa sahip, ekonomik büyüklüğü fazla ama ortaya bir görüş bir tez koyduğunda, kendisinden başka o teze sahip çıkan bir ülke yok. Tesir kabiliyeti ikisiyle bir araya geldiğinde, ülkeyi güçlü hale getiriyor. Bugün Türkiye'nin ortaya attığı birçok tez, birçok fikir dünyada karşılık buluyor" diye konuştu.



DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.