Erkeklere doğum izni sözleşmeye girdi

Erkeklere doğum izni sözleşmeye girdi
Şişli Belediyesi ile DİSK/GENEL-İŞ Sendikası arasında imzalanan 2018-2020 dönemi toplu iş sözleşmesi kadın çalışanlara sağladığı sosyal haklarla öne çıktı. Sözleşmede bir ilke imza atıldı ve eşi doğum yapan erkeklere 30 gün izin hakkı tanındı.

Şişli Belediyesi ile DİSK/GENEL-İŞ Sendikası arasında imzalanan yeni dönem Toplu İş Sözleşmesi Şişli Belediye Başkanı H. Hayri İnönü ve DİSK Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan tarafından imzalandı. 2018-2020 tarihlerini kapsayan toplu iş sözleşmesinde toplumsal cinsiyet eşitliği acısından önemli gelişmeler kaydedilirken, çalışanların sosyal haklarında da iyileşmeler yer aldı. Sözleşmeye göre ücretlere ilk altı ay yüzde 6, ikinci altı ay yüzde 6, ikinci yıl yüzde 11 oranında zam yapıldı.
Sözleşmenin imza törenine Genel İş Toplu Sözleşme Daire Başkanı Mahmut Şengül, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyon Canan Güllü, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Sözcüsü Gülsüm Kav, Kadınlarla Dayanışma Vakfından Papatya Bostancı ve Ayşe Yetmen, Ka-Der Başkanı Nuray Karaoğlu, Profesyonel İş Kadınları İstanbul Başkanı Aylin Olsun, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği Program Koordinatörü Zelal Ayman, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan Yasemin Temizarabacı, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Aile Eğitimleri Birimi Direktörü Hasan Deniz ile Şişli Belediyesi çalışanlarının katıldı.
Cinsiyet eşitliği sağlandı
Şişli Belediyesi kadınların iş hayatında daha aktif rol alması ve sosyal hayata daha özgür katılmalarına destek olmak amacıyla toplu iş sözleşmesinde yer alan çalışma koşullarında hem ekonomik hem de sosyal haklar açısından önemli iyileştirmelere gitti. 
Çalışma yaşamında kadın erkek eşitliğinin sağlanması amacıyla Türkiye’de bir ilki hayata geçiren Şişli Belediyesi eşi doğum yapan işçiye 4857 sayılı İş Kanunu’ndan kaynaklanan izinler dâhil olmak üzere 30 gün izin hakkı tanıdı. Şişli Belediyesi bu maddeyle bir ilke imza atarken, sosyal demokrat belediyecilik anlamında da Avrupa standartlarına ulaşarak, öncü bir adım atmış oldu. 
Şiddet uygulayana maaş yok
'Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği' maddesine göre eşine ve çocuklarına şiddet uygulayan işçinin maaşının yüzde 50’sinin bir yıl süreyle eşine ve çocuğuna ödenmesi sözleşmede yer aldı. Yasaya göre, 4 ay olarak düzenlenen doğum izni yeni toplu iş sözleşmesinde 8 aya çıkarıldı. 
Sözleşmede yer alan “Sosyal Haklar” maddesiyle, Şişli Belediyesi çalışanlarının, belediyeye ait kreşlerden yüzde 50 indirimle yararlanmaları kararlaştırıldı. Daha önce doğum yapan kadına bir kereye mahsus olmak üzere ödenen 500 TL doğum parası yeni sözleşmeyle 1000 TL’ye çıkarıldı. Şişli Belediyesi’nde çalışan kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar gününde 1 gün izinli. Kadınların bugüne özel aldıkları 600 TL ikramiye 800 TL’ye çıkarıldı. 
Kadınların yükü azalacak
Törende konuşan Şişli Belediye Başkanı H. Hayri İnönü, sözleşmeye imza atmaktan büyük bir gurur duyduğunu belirterek, “Bu sözleşmede yer alan ve özellikle kadın çalışanlarımızı ilgilendiren kimi sosyal hakların, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesine destek olacağına inanıyorum” dedi.
İnönü, “Tüm çalışan arkadaşlarımızın içinde bulunduğumuz zor koşullarda gösterdiğimiz özveriyi paylaştığını biliyor ve bununla gurur duyuyorum. Bu toplu sözleşmenin sosyal haklar açısından sağladığı yararların farklı çalışmalar ve önlemlerle desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.  Kadınların işgücüne katılımı hem ekonomik hem de sosyal açıdan kalkınmayı sağladığı gibi, yoksulluğun azaltılmasında da çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle çalışma hayatımızın kadınlar lehine düzenlenmesi büyük bir önem taşıyor. Kadını iş yaşamından uzaklaştıran çocuk ve yaşlı bakımı gibi sorumlulukların yükünü hafifletmek bizim birinci önceliğimiz. Bu amaçla erkeklerin de çocuk bakımını üstlenmelerini önemsiyorum. Eşi doğum yapan erkeklere tanınan 30 gün doğum izni kadının üzerindeki yükün azaltılması için yeterli olmasa da önemli bir adım” açıklamasını yaptı. Toplu Sözleşme imza töreninde konuşma yapan Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Aile Eğitimleri Birimi Direktörü Hasan Deniz, Türkiye’de Babalık Araştırması’na göre babaların gün içinde ortalama 9 saat 20 dakikalarını işte geçirdiklerini hatırlatarak “Bugün burada çocuğun bütüncül gelişimi, cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve gelecek nesillere aktarılması için bakımı ile ilgili her türlü sorumluluğu babaların da üstlenmesine yönelik önemli bir örneğin hayata geçirildiğine tanık olduk. Şişli Belediyesi’ni ve Genel-İş Sendikası’nı bu yönde değişimin öncüleri oldukları için kutluyoruz. Bu adımı, AÇEV olarak “ilgili babalık” alanında yürüttüğümüz farkındalık çalışmalarının somut bir kazanımı olarak görüyor ve atılacak yeni adımlara öncü olmasını diliyoruz” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.