Erzurum'a has baklava coğrafi işaret belgesi aldı: 'Şeker hastaları güvenle tüketebilir'

Erzurum'a has baklava coğrafi işaret belgesi aldı: 'Şeker hastaları güvenle tüketebilir'
Erzurum'a has pekmezli baklava, yıllar süren çalışmaların neticesinde Erzurum Ticaret Borsası (ETB) tarafından coğrafi işaret belgesi elde etti.

Erzurum'a has pekmezli baklava için başlatılan uzun çalışmalar sonucu üretimine 1950'lerde başlanan, özel hazırlanan oklavalarla oldukça ince olarak elde açılan yufkaların arasına Antep fıstığı, ceviz içi ile Erzurum'da üretilen dut pekmezi eklenerek rulo şeklinde sarılıp, pişirilen pekmezli baklavaya Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi verildi.

ETB Başkanı Hakan Oral, çerve içine konmuş belgeyi merkez Yakutiye ilçesinde yer alan işletmeye teslim ederek, "Yeni bir patent aldık, şehrimize hayırlı olsun. Bugün burada imalatçılarımızdan birinde pekmezli baklavamızın patentini kutluyoruz. Erzurum pekmezli baklavasının coğrafi işaret belgesini aldık. Pekmezli baklavamızın en büyük özelliği yörede yetişen dutlarda yapılan dut pekmezinin kullanılması. Diğer bir özelliği tamamen dut meyvesinden oluşturulan şeker yani fruktoz içermesi. Baklavada glukoz veya diğer şeker ürünleri kullanılmıyor. Bu da önemli bir avantaj. Bütün şeker hastalarımızın güvenle tüketeceği bir tatlımız. Tamamen yöremize ait. Diğer bir özelliği hamuru tutulurken irmik kullanılması. Tamamen yöremize, Erzurum'a has bir baklavamız. İnşallah memleketimize ve imalatçılarımıza hayırlı olur" dedi.

2021 sonuna kadar 50'nin üzerinde ürün için de coğrafi işaret belgesi almayı hefeflediklerini belirtwn ETB Başkanı Hakan oral, geçtiğimiz aylarda coğrafi işaret belgesi aldıkları Erzurum su böreği için Avrupa'dan tescil beklediklerini ifade etti.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.