HEDEP iktidarı sorumlu tuttu: 'Bu hukuksuzluk tarihin kara sayfalarına geçecek'

HEDEP iktidarı sorumlu tuttu: 'Bu hukuksuzluk tarihin kara sayfalarına geçecek'
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Yargıtay’ın kararında AKP-MHP iktidarını sorumlu tuttu ve Can Atalay'ın serbest bırakılması yönünde çağrı yaptı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları da Yargıtay'ın Can Atalay kararına tepki gösterdi.

Anasaya Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde milletvekili seçilen Can Atalay'ın seçilme hakkı ve kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetmiş ve tahliye edilmesi yönünde karar almıştı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi de bunun yerel mahkemece verilen karara ilişkin olmadığı gerekçesiyle dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesine göndermişti.

Yargıtay ise Türkiye tarihinde bir ilke imza atarak Anayasa Mahkemesi'nin verdiği "hak ihlali" kararına uyulmaması yönünde karar vererek AYM üyeleri hakkında da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Yargıtay'ın AYM kararını tanımaması siyaset ve hukuk camialarında vuku buldu. Yargıtay'ın kararı hukuki bulunmazken demokrasiye ve hukuk devletine darbe olarak nitelendiriliyor.

Hatimoğulları da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kararın yargı darbesinin geldiği durumun vahametini gösterdiğini belirtirken gelinen bu noktaya AKP-MHP iktidarını sorumlu tuttu. Hatimoğulları "Bu hukuksuzluk dünya hukuk tarihinin kara sayfalarına geçecektir." dedi ve anayasanın ve yasaların adalet ve demokrasi ekseninde yeniden ele alınması çağrısında bulundu.

Türkiye’yi bu noktayı AKP-MHP iktidarı getirdi

Hatimoğulları "Her türlü siyasi müdahale ve hukuk dışı kararın altına imza atan Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması, yargı darbesinin geldiği durumun vahametini gösteriyor. Türkiye’yi bu noktayı AKP-MHP iktidarı getirdi. İktidar; muhalifleri, Kürt halkını ve hak talep eden herkesi yargı sopasıyla hizaya getirmek istiyor. AYM’ye bu müdahale hukuki güvencenin ve adaletin askıya almasını daha yüksek bir evreye taşıma anlamına gelir. Bu hukuksuzluk dünya hukuk tarihinin kara sayfalarına geçecektir. Türkiye halkları vesayet kurumlarını kabul etmez. Bu yargı darbesi derhal son bulmalıdır. Hukuk sisteminin, anayasanın ve yasaların adalet ve demokrasi ekseninde yeniden ele alınması çağrısı yapıyoruz." ifadelerini kullandı ve Can Atalay'ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.

"Siyasi partiler devreye girsin"

Öte yandan HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da karara eleştiride bulunarak siyasi partiler devreye girmesi konusunda çağrıda bulundu ve şu ifadelere yer verdi:

"Yargıtay, HDP kapatma davasıyla başladığı siyasi darbelerine Hatay Milletvekili Can Atalay'ı rehin alıp Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunarak devam ediyor. Hukuki güvenlik ve kurumsal işleyişi çıkarları uğruna ortadan kaldıran siyasi iktidar, hukuk tarihinin kara sayfalarına adını yazdıran bu olayın baş sorumlusudur. Can Atalay derhal serbest bırakılsın. Türkiye’de hukuk sisteminin ve tüm yasaların demokratikleştirilmesi için siyasi partiler devreye girsin çağrısı yapıyoruz."

İlgili Haberler

Kaynak:HABER MERKEZİ- Emine Kaşıkcı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.