İlaç krizi kapıda!

İlaç krizi kapıda!
İlaç yokluğu son yıllarda kronik hale gelirken eczacılar, Kasım’da yeniden krizin büyüyeceği görüşünde. Yapılan kur güncellemeleri de artık ilaçtaki krizi çözmüyor.

Döviz kurundaki artış ve dışa bağımlılık nedeniyle son yıllarda ilaçta tedarik sorunu sürüyor. İthal ilaçlardaki yokluğun yanı sıra ithal edilen hammadde fiyatları da yerli üreticiyi etkiliyor. Kasım ayı itibariyle ilaca erişimin daha da zorlaşacağı uyarısında bulunan eczacılar, devletin bu konudaki engelleri kaldırması gerektiğini vurguluyor.

Engeli kamu kaldırmalı

Ankara Eczacı Odası Genel Başkanı Taner Ercanlı, ilaç yokluğunun kabul edilebilir bir durum olmadığına dikkat çekerek “Döviz kuru ve enflasyondaki artışın ithal ilaçların yanı sıra yerli ilaç sanayisini de vurdu” dedi. Yerli ilaç sanayinde ham maddeyi ve ilacın reçetesini oluşturan birçok unsurun ithal olduğu bilgisini veren Ercanlı “Üretim maliyetleri artınca firmalar ilacı üretip üretmeme gibi inisiyatifte bulunabiliyorlar” dedi. Bunun toplum sağlığı açısından ciddi sıkıntılara yol açtığını dile getiren Ercanlı “Çünkü ilacın bulunabilir olması gerekiyor. Hasta elinde reçeteyle eczaneye gittiğinde ilacını temin edebilmesi gerekiyor. Biz ilacın ulaşılabilir olmasından yanayız. İlacın fiyatıyla eczacılar olarak bizim bir işimiz yok. Bir ilacın ulaşımının önünde ne engel varsa kamu otoritesinin kaldırması lazım” diye konuştu.

Net bir politika gerekli

Yapılan son ilaç fiyat güncellemesinin ardından bir ilaçta istenen düzelmenin yaşanmadığına işaret eden Ercanlı, “Biz mevcut sistemin bu soruna çözüm olamayacağını, meselenin sadece kurdaki değerlendirilen rakam olmadığını yaklaşık 3-4 yıldır üstüne basa basa söylüyoruz. Asıl çözüm ilaçla ilgili net bir politika geliştirmekten geçiyor. Yoksa sadece kuru güncelleyerek biz Türkiye'deki ilaç yokluğuna çare bulamayız. Bunlar geçici çözümler olur. Şu an 14 lira civarında bakanlığın ilaçta uyguladığı kur. Bunu 24 de yapsanız bu yoklukları çözemezsiniz. Yani sadece yokluğun sebebini getirip kura bağlamak doğru bir yaklaşım değil” dedi.

Kasım'da sıkıntı büyüyecek
Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül ise, ithalatı yapılan ilaçlarda sıkıntının düzelmediğini belirterek, “Bazı antibiyotikler, şuruplar ve buna benzer bazı ilaçları yavaş yavaş tedarik edebiliyoruz. Özellikle ambalajı pahalı olan ilaçları... Ama şöyle söylenebilinir: bizim en çok sattığımız ilaç gruplarından üçer beşer molekül olmuyor. Günde 300-500 tane gönderiliyor. Ona göre ilaç depolarına paylaştırılıyor. Şu an için büyük bir sıkışma olmadı ama kasım, aralık gibi sıkışmalar başlayacaktır. Çünkü zam beklentisinden dolayı daha az ilaç gönderecek firmalar” ifadelerini kullandı.

Randevu alamayan eczaneye!

Hastanelerdeki randevu sorunu nedeniyle yurttaşların eczanelere giderek günü kurtarmaya çalıştığı bilgisini veren Gül şunları söyledi: “Örneğin kardiyolojide muayene edilmeden, eczacı ilaç veremiyor. Fakat midesi ağrıyordur, başı ağrıyordur ya da başka bir sıkıntıları olanları için bitkisel, gıda takviyeleri veya ilaç için bize başvurup ilaç isteyenler var. Bazılarına çözüm üretmiş oluyoruz. Ancak kronik rahatsızlıklar için bizim bir önerebileceğimiz bir şey yok. Mutlaka doktor muayenesi gerekir. Bu da toplamında büyük bir sağlık sistemi sıkışması ve ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.