Bloomberg'den çok konuşulacak iddia: Türkiye, İsrail'le tüm ticareti durdurdu

Bloomberg'den çok konuşulacak iddia: Türkiye, İsrail'le tüm ticareti durdurdu
Bloomberg, Türkiye'nin perşembe gününden itibaren İsrail'le tüm ticareti durdurduğunu ileri sürdü.

Bloomberg News'in iki Türk yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Türkiye perşembe gününden (bugün) itibaren İsrail'e ve İsrail'den tüm ihracat ve ithalatı durdurdu.

Bloomberg'de yer alan habere göre bazı ürünlerin İsrail'e ihracatını kısıtlama kararı alınmasının ardından Türkiye, İsrail ile olan ticaretinde yeni adım attı.

Bu kez Türkiye, İsrail ile olan ticaretini tamamen durdurma kararı aldı.

Ne Olmuştu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'te başlattığı saldırının ilk günlerinde iki tarafı da 'gerilimi tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya' çağırırken sonrasında İsrail'i hedef alan ifadeler kullanmış ve söylemlerini sertleştirmişti.

Ancak söylemler sertleşse de iktidara yakın isimlerin İsrail ile ticaret yaptığına dair iddialar ortaya atılmıştı.. Buna yönelik tepkiler de Erdoğan'ın mitinglerinde “İsrail ile ticareti kes” pankartları ile gösterilmişti. Öte yandan Beyoğlu'nda düzenlenen 'İsrail ile ticareti kes' protestosu da gözaltılar ile sonuçlanmıştı.

Yaşanan protestoların ardından Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan 2024'ten itibaren bazı ürünlerin İsrail'e ihracatını kısıtlama kararı aldı ve inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürüne kısıtlama getirildi.

Ancak kısıtlama kararı alınsa da İsrail ile ticaretin devam ettiğine dair bir iddialar ortaya atılmaya devam etmişti. Gazeteci Metin Cihan da Ticaret Bakanlığı'nın "İsrail ile ticareti kısıtlama" açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirterek İsrail ile ticareti kısıtlama kararının içeriğinde 54 ürünün içerisinde yer alan çimentoyu göndermeye devam ettiğini kaydetmişti.

Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile olan görüşme sonrasında İsrail'le ticarete dair sorulan soruya "Yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti." yanıtını vermişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.