İstanbul Barosu'ndan 'alkol genelgesi'nin iptali için dava

İstanbul Barosu'ndan 'alkol genelgesi'nin iptali için dava
İstanbul Barosu, İstanbul Valiliği'nin halka açık alanlarda içki içmenin yasaklanmasına ilişkin verdiği karara dava açtı.

İstanbul Barosu İstanbul Valiliği'nin 'alkol genelgesi'nin iptali ile yürütmenin durdurulması için dava açtı.

Baro tarafından yapılan açıklamada genelge ile Anayasa’nın 20. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 8. maddesi ile güvence altına alınmış olan özel yaşamın gizliliğine müdahale edilmekte olduğu vurgulanarak "Anayasa’nın 6. maddesi uyarınca “Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.” ifadelerine yer verildi.

Söz konusu açıklamanın devamında "İstanbul Barosu olarak kişilerin yaşam biçimlerine müdahale eden bu genelgenin iptali ile yürütmesinin durdurulması istemli olarak İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nde 2023/1991 Esas numarası ile dava açılmıştır." denildi.

Ne olmuştu?

İstanbul Valiliği'nin aldığı karara göre vatandaşların halka açık alanlarda, park, piknik yeri ve plaj gibi yerlerde içki içmek yasaklandı.

Alınan kararda gerekçe olarak çevrenin rahatsız edilmemesi ve olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek amacıyla uygulandığı işaret edilmiş ve emniyet/jandarma ve zabıta birimlerinin etkin bir şekilde denetimlerin yapılması tebliğ edilmişti.

Söz konusu kararda hükümlerin uyulmadığı takdirde kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem yapılacağı belirtilmişti.

Kararın tepki çekmesi üzerine İstanbul Valiliği söz konusu konuyla ilgili açıklama yaparak alkol kullanım ve satışına ilişkin yeni uygulama kararının bulunmamakta olduğunu ve ilgili kurumlara yükümlülüklerinin hatırlatıldığı belirtildi.

İstanbul Valisi Davut Gül de yeni yasak getirmediklerini, mevcut yasaları hatırlattıklarını söylemişti.

Gazeteci Nevşin Mengü'ye konuşan Gül, bazı kişi ve grupların yüksek düzeyde alkol alarak çevreye rahatsızlık verdiğinin çokça iletildiğini ve kadınların da 'İstanbul'da korkmadan gece geç saatlerde park ve sahillerde rahatsız edilmeden vakit geçirmesinin hakkı olduğunu' hatırlatmıştı. Bu genelge ile buna da dikkat çekmek istediklerini belirtti.

İlgili Haberler

Kaynak:MUSTAFA DOLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.