İstanbul’da meteor düştü! 24 Nisan İstanbul’da nereye meteor düştü?

İstanbul’da meteor düştü! 24 Nisan İstanbul’da nereye meteor düştü?
Dün gece İstanbul’da meteor düşüşü gözlendi. Kameraya da alınan düşüş anı sosyal medyada büyük merak uyandırdı.

Ali Birerdinç - Dün gece İstanbul’da meteor paniği yaşandı. Gayet net bir şekilde görüntülenen meteorun düşüş anı farklı illerden de gözlemlendi.

Hava tahminleri yapması ile bilinen sosyal medya hesabı Hava Forum, bir video ile İstanbul’a meteorun düşüş anının görüntülerini paylaştı. 9 saniyelik videoda meteorun bir binanın üzerinden geçerek yeryüzüne doğru inişi net bir şekilde izleniyor.

Hava Forum, ilk paylaşımının büyük yankı uyandırmasının ardından ikinci bir paylaşım daha yaparak meteor düşüşünün farklı illerden göründüğünü de duyurdu. İlk videolu mesajını, “Son Dakika: İstanbul'dan çok net ve parlak bir meteor düşüşü gözlemlendi. Siz gördünüz mü?” ifadeleri ile paylaşayan hesap ikinci paylaşımında ise “Çanakkale'deki takipçilerimiz şiddetli bir patlama sesiyle birlikte meteoru gördüğünü aktarıyor” ifadelerine yer verdi.

24 Nisan gecesi yaşanan İstanbul ve Çanakkale illerinden görünen meteor düşüşü ile ilgili şu anda farklı bir görüntü bulunmuyor.

Meteor nedir, neden düşer?

İstanbul’da meteor düşüşünün görüntülenmsinin ardından vatandaşlar, “Meteor nedir?”, “Meteor neden düşer?” ve “Meteor düşerse ne olur?” gibi soruların yanıtlarını aramaya başladı. Kayan yıldız ve gök taşı olarak da bilinen, bir gezegenin veya doğal uydunun atmosferden geçerek yeryüzüne ulaşan kalıntısına meteor denir. Meteorlar, küçük ve katı enkaz kalıntılarıdır. Büyüklükleri değişiklik gösterebilir.

Atmosfere giriş yapmak isteyen meteorlar, ortamın basıncı, sürtünme ve kimyasal etkileşimler sonucunda ısınarak ateş topu halini alır. Yani göktaşı düşüş videolarında görünen ateş topu hali atmosfere giriş yaparken yaşanan ısı değişimlerinden kaynaklanır. Her yıl ortalama birkaç bin meteor atmosfere giriş yapar. Bunların çok az bir kısmı buharlaşmadan katı halde yeryüzüne inmeyi başarır.

Türkiye’de gözlemlenebilen ve kayıt altına alınan toplam 21 meteor düşme vakası bulunur. İlk bilinen meteor düşüşü 1332 yılında İzmir’de meydana gelmiştir. Son kayıt altına alınan gök taşı düşme hadisesi ise 2018 yılında Antalya’da yaşanmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.