Karabük Üniversitesi sessizliğini bozdu: 'HIV-HPV' iddialarına açıklama

Karabük Üniversitesi sessizliğini bozdu: 'HIV-HPV' iddialarına açıklama
Karabük Üniversitesi'ndeki Türk ve Afrikalı öğrencilerin cinsel birliktelik yaşamaları sebebiyle HIV ve HPV pozitif vakalarında artış ve hastanelerde yoğunluk olduğu iddialarına Karabük Üniversitesi'nden açıklama geldi.

Karabük'te, bir sosyal medya paylaşımında; Karabük Üniversitesi'ndeki Türk öğrencilerin, Afrika ülkelerinden gelip Karabük'te üniversite eğitimi gören öğrencilerle cinsel birliktelik yaşadıktan sonra HPV ve HIV belirtileriyle hastaneye başvurduğu ve bu sebeple hastanelerde yoğunluk oluştuğu iddia edilmişti. İddia kısa sürede sosyal medya yayılmış ve konuyla ilgili Karabük İl Sağlık Müdürlüğü'nden açıklama gelmişti. Yapılan açıklamada sosyal medyadaki iddiaların gerçeği yansıtmadığı, herhangi bir HIV ve HPV artışı olmadığı kaydedilmişti.

Karabük Üniversitesi de söz konusu iddiaların gündem olmasının ardından suskunluğunu bozdu. Karabük Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan açıklamada iddiaların gerçekle ilgisi olmadığı ve tamamen asılsız olduğu belirtildi. Öte yandan paylaşımları yapanlar hakkında "Halkı yanıltıcı bilgileri alenen yayma suçu" ve "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçları" gibi adli suçlar kapsamında gerekli cezai ve idari yaptırım süreçlerinin başlatıldığı açıklandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"23 Mart 2024 tarihli Karabük İl Sağlık Müdürlüğü kamuoyu duyurusunda belirtildiği üzere, iddia edildiği gibi şehrimizdeki hastanelere HPV ve HIV şüphesiyle başvuran sayısında bir artış yaşanmamaktadır. Ayrıca asayiş açısından da Karabük ili son derece güvenli bir şehirdir.

"Asılsız ve uydurma"

"Öğrencilerimiz Karabük'te eğitim-öğretimlerine huzurlu şekilde devam etmektedir. Son günlerde ortaya atılan iddiaların gerçekle ilgisi olmayıp tamamen asılsız ve uydurmadır. Söz konusu paylaşımların içeriklerinin, üniversitemiz öğrencileri ve Karabüklü vatandaşlarımızı rencide edici duruma ulaşması kabul edilemez bir durumdur.

Karabük Üniversitesi kurulduğu günden bugüne akademik çalışmalar başta olmak üzere araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve uluslararası çalışmalarıyla dünyadaki üniversiteler arasında saygın konuma yükselmiştir. Öğrencilerimiz de akademik gelişimleri ve girdikleri pek çok yarışmada elde ettikleri başarılarıyla Türkiye ve dünya çapında öne çıkmaktadır.

"Asılsız paylaşımları yapan failler hakkında..."

Bu kapsamda Amerika'dan Avrupa'ya, Afrika'dan Türk devletlerine, Ortadoğu'dan Uzakdoğu'ya dünyanın her tarafından 104 ülkeden en başarılı öğrenciler seçilerek üniversitemizde okumaları sağlanmaktadır. Bu öğrencilerimiz Türkçe öğrenmekte, Türk kültürünü öğrenmekte, Türkiye'nin gönüllü elçileri olarak ülkelerine dönmektedir.

Üniversitemiz, öğrencilerimiz, üniversite personelimiz ve huzur kenti Karabük ile ilgili yapılan paylaşımlarda gerekli hassasiyetin gösterilmesi, bilgi ve belgeye dayanmayan iddialara itibar edilmemesi, ayrıca bu asılsız paylaşımları yapan failler hakkında 'halkı yanıltıcı bilgileri alenen yayma' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' gibi adli suçlar kapsamında gerekli cezai ve idari yaptırım süreçleri başlatılmış olup bu süreçlerin takipçisi olacağımız hususu kamuoyunun takdirlerine saygıyla duyurulur."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.