Kentin yüzde 80’i risk altında! Üniversiteden korkutan deprem raporu…

Kentin yüzde 80’i risk altında! Üniversiteden korkutan deprem raporu…
Üniversite tarafından hazırlanan raporda kentte yaşayan nüfusun neredeyse tamamının risk altında olduğu ortaya kondu.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü akademisyenleri tatafından Manisa kentinin deprem analizini içeren bir rapor hazırlandı. Çarpıcı detaylara sahip olan rapor kentte yaşayanların büyük bir tehlike altında olduğunu gösterdi.

Sözcü gazetesinin haberine göre, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nin hazırladığı rapor doğrultusunda Manisa’da yaşayanların yüzde 80’i deprem tehdidi altında..

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından hazırlanan ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Manisa Coğrafyası ve Depremsellik' başlıklı raporda, Manisa’daki fay hatları, deprem geçmişi ve afet yönetimi masaya yatırıldı.

Raporu yayınlayan komisyon üyelerinden biri olan Doç. Dr. Ferhat Arslan, Manisa'nın en genç volkanik sahalardan birinde yer aldığını belirterek bölgede sıklıkla depremler yaşanabileceğine dikkat çekti.

7 büyüklüğünde deprem üretebilir

Raporda ayrıca Manisa Fayı’nın 7 büyüklüğünde depremler üretebileceği de yer aldı. Yine aynı bölgede yer alan Gediz Grabeni Fay Sistemi’nin ise 7,69 şiddetinde deprem üretme potansiyeline sahip olduğundan bahsedildi. Bunun yanı sıra yine civarda yer alan: Akselendi Fayı'nın 6.52, Akhisar Fayı'nın 6.28, Gelenbe Fayı'nın 6.68, Gölmarmara Fayı'nın 6.52, Halitpaşa Fayı'nın 6.66, Killik Fayı'nın 6.81, Köprübaşı Fay Zonu'nun 6.77, Ozanca Fayı'nın 6.73, Selendi Fayı'nın 6.33, Soma-Kırkağaç Fay Zonu'nun ise 6.85 büyüklüğüne kadar deprem üretebilme potansiyelinde olduğu ortaya kondu.

Nüfusun yüzde 80’i risk altında

Deprem büyüklüklerinin yanı sıra olası sarsıntılardan etkilenecek vatandaşların sayısına da yer verilen rapor çarpıcı sonuçlar içeriyor. Buna göre Manisa merkezli ve civarında yer alan fay hatları üzerinde yaşanacak depremlerden bölge halkının yüzde 80’inin etkileneceği açıklandı.

En riskli ilçeler

Raporda, ildeki depremlerden başta merkez ilçeler olmak üzere; Turgutlu, Salihli, Alaşehir, Sarıgöl, Akhisar ve Soma’nın etkileneceği belirtildi. Bu riskli bölgelerde ise toplam 1 milyon 168 bin 180 kişinin yaşadığı aktarıldı.

İlgili Haberler

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.