Lütfü Savaş'ın adaylığını 'dört ankette açık ara önde' olması belirlemiş: 'Hatay Savaşsız kazanılamaz'

Lütfü Savaş'ın adaylığını 'dört ankette açık ara önde' olması belirlemiş: 'Hatay Savaşsız kazanılamaz'
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay Büyükşehir Belediyesi başkanlığına aday gösterilen Lütfü Savaş’ın CHP’nin gösterebileceği en çok oy alan aday olduğunu savundu. Özel, "Başka isimleri koyduğumuzda kaybediyoruz. Alternatif bulamadık." dedi.

CHP Parti Meclisi toplantısında 6 büyükşehir belediyesi, 15 il belediyesi, 189 ilçe ve 33 belde belediyesi olmak üzere 242 seçim çevresinde belediye başkan adayları belirlenmişti. Aday gösterilen belediye başkanları arasında en dikkat çeken isim de Lütfü Savaş olmuştu. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, CHP Parti Meclisi tarafından yeniden Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterildi. Savaş'ın aday gösterilmesi ise tepkileri de beraberinde getirdi. CHP Sözcüsü Deniz Yücel de Lütfü Savaş'ın aday gösterilmesiyle ilgili tepkiler üzerine geri çekilmesinin mümkün olmadığını belirten açıklamada bulunmuştu.

Savaş'ın aday gösterilmesine yönelik tartışmalar sürerken CHP Genel Başkanı Özgür Özel Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz'a konuştu. Özel, Lütfü Savaş’ın tercih edilmesinin gerekçesini "Kırsaldan acayip oy alıyor ve başka isimleri koyduğumuzda kaybediyoruz. Alternatif bulamadık" diyerek açıkladı.
Deprem meselesinde nasıl bir sorumluluğu olduğunu bilmediğini kaydeden Özel, "Lütfü Savaş kesin kazanıyor gibi görünmüyor ama kazanabileceği görüşü çıkıyor." dedi.

"Dört ankette açık ara önde çıktı"

Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’yı arayan Saymaz, dediklerine göre Hatay’da anket yapıldığı ve Lütfü Savaş’ın dört ankette açık ara önde çıktığı kaydedildi. Ağbaba “Dört ankette birinci çıktı. En çok anket yapılan belediye başkanı bu. Bir de genel genel başkanımız söz verdi; anketten çıkanlar gösterilecek diye. Biraz vicdan. Nasıl değiştireceğiz?” dedi.

"Hiç kimse üzerine düşeni tam yapmadı"

CHP’nin Defne Belediye Başkanı adayı Selim Matkap da “Savaş, solcu değildir. Ama adaylar arasında kazanmaya en yakın kişi. Günah keçisi bulup yüklemeyeceğiz. Hiç kimse üzerine düşeni tam yapmadı. Savaş da yapmamıştır. Hatay’da 14 ilçe var, 11’i AK Partili. Onların hiç mi günahı yok.” ifadelerini kullandı.

Saymaz'ın yazısının ilgili kısmı şöyle:

Yılmaz Büyükerşen’in aday gösterilmemesi, Mansur Yavaş’ın Mesut Özarslan’ı koymak istediği Etimesgut’ta Erdal Beşikçioğlu’nun tercih edilmesi tartışma yarattı.

Özel’i aradım.

Bu eleştirileri kendisine sordum.

Lütfü Savaş’ın tercih edilmesinin gerekçesi nedir?

Kırsaldan acayip oy alıyor ve başka isimleri koyduğumuzda kaybediyoruz. Alternatif bulamadık. Hatta il başkanı, ilçe başkanları bana yazı yolladılar, “Geciktikçe seçim zora giriyor. Önümüzü açın, seçimi alacağız” diyorlar. Belediyecilikten anlamayan birisinin bu süreçte yapamayacağını söylüyorlar. Çok uğraştık, dört kez ölçtük.

Candaş Tolga Işık’ın programında “Deprem sonrası Hatay başkan hakkında ne düşünüyorsa o karara uymak zorundayız” şeklindeki sözleriniz hatırlatılıyor.

Doğru. O yayın yapıldığı sırada “Ben Hatay’ın mesajını doğru alacağız, vatandaşa rağmen yapmayacağız” (demiştim.) Anket yaptık o yüzden. Ankette kaç kişilerle farklı farklı sorduk. Her seferinde CHP’nin gösterebileceği, en çok oy alan aday o oluyor.

Depremde Savaş’ın sorumluluğunun olduğu eleştirisi var.

Deprem meselesinde nasıl bir sorumluluğu var, onu bilmiyorum. Ben Hataylılara sordum. Sonuçta kaybetmek üzere bir şey yapamam ki. Beş birim oy çıkıyorsa, üç birim çıkanı koysan seçimi kesin kaybedeceksin. Burada Lütfü Savaş kesin kazanıyor gibi görünmüyor ama kazanabileceği görüşü çıkıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.