Mart 2023 enflasyon oranları, enflasyon yüzde kaç oldu?

Mart 2023 enflasyon oranları, enflasyon yüzde kaç oldu?
Enflasyon oranları her ayın başında TÜİK tarafından açıklanıyor. Peki Mart 2023 enflasyon oranları, enflasyon yüzde kaç oldu? İşte detaylar...

Mart ayına ait enflasyon verileri araştırılmaya başlandı. Enflasyon oranları her ayın başlarında saat 10.00 sıralarında TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanıyor. Her ay, bir ay önceki aya ait enflasyon verileri paylaşılıyor. Peki Mart 2023 enflasyon oranları, enflasyon yüzde kaç oldu? İşte detaylar...

MART 2023 ENFLASYON ORANLARI AÇIKLANDI MI?

Mart ayı enflasyon sonuçları henüz açıklanmadı. Her ay, bir önceki aya ait veriler paylaşılıyor. Mart ayı enflasyon verilerinin, nisan ayının başlarında açıklanması bekleniyor.

ŞUBAT AYI ENFLASYON ORANLARI

Şubat ayı enflasyon oranları bu ayın başlarında TÜİK tarafından açıklandı. 3 Mart saat 10.00 itibarıyla açıklanan TÜİK enflasyon verilerine göre aylık bazda TÜFE yüzde 3,15, Yİ-ÜFE yüzde 1,56 oldu.

TÜFE, şubat ayında geçtiğimiz senenin aralık ayına kıyasla yüzde 10, Yİ-ÜFE ise 5,78 yükseldi.

Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 55,18, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 76,61 oldu.

ENFLASYON FARKI NE DEMEK?

Ocak ve haziran olmak üzere senede iki defa, enflasyona göre zam yapılır. Ocak ayında aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla, temmuz ayında haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla enflasyon farkına göre zam hesaplanır.

ENFLASYON FARKI NASIL HESAPLANIR?



a) Enflasyon Farkı= Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı-Enflasyon Oranı sonucunda (-) negatif,

b) Enflasyon Farkı= Enflasyon Oranı-Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı sonucunda (+) çıkması pozitif sayı olması halinde, maaş vb. ücretlere "enflasyon farkı" şeklinde ilave bir artış yapılmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.