Oy kullanmayanın cezası ne kadar? Yerel seçimde oy kullanmayana para cezası kesilecek!

Oy kullanmayanın cezası ne kadar? Yerel seçimde oy kullanmayana para cezası kesilecek!
31 Mart 2024 yerel seçimlerine 48 saatten az bir süre kala YSK'dan önemli bir açıklama geldi. Buna göre oy kullanmayan seçmenler para cezasına çarptırılacak.

Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi kapsamında tüm Türkiye sandık başına gidecek. Seçimlere 48 saatten az bir süre kala milyonlarca seçmen oy kullanacak. Özellikle oy kullanmak istemeyen ya da sandığa gitmeyi düşünmeyen vatandaşlara Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) önemli açıklama geldi.

Oy kullanmayana para cezası!

Seçimlerde, Seçmen Kütükleri Kanunu'nun 25.maddesinde oy kullanmanın yasal zorunluluk olduğu biliniyor. Yasalar çerçevesinde her seçimde oy kullanmayan ya da oy vermeyen vatandaşlara belli bir ücretle para cezası kesiliyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanan 31 Mart 2024 yerel seçimler kararına göre oy kullanmayan seçmene para cezası kesilecek.

secim-2024-para-cezasi-768x432.jpg

Oy kullanmayana kaç TL para cezası kesilecek?

Geçtiğimiz yıl 2023 Genel seçimlerinde oy kullanmayan seçmenlere 300 TL para cezası kesilmişti. Bu yılda tam rakam net olarak belirtilmese de 300 TL ve üzerinde para cezası kesilmesi bekleniyor. Önceki yıllarda oy kullanmayan seçmenlere kesilen para cezaları ise şöyle;

2025 seçimleri ve 2017 yılında referandum seçimlerinde 22 TL oy kullanmayan seçmenlere para cezası kesilmişti.


Oy kullanmayan seçmenler para cezasını nereye ödeyecek?

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde oy kullanmayacak olan seçmene 300 TL para cezası kesilecek. Peki seçimden sonra oy kullanmayan vatandaşlar para cezasını nereye, hangi kuruma ödeyecek? Oy kullanmayan seçmenler Maliye Bakanlığı'na ya da PTT gibi resmi kurumlara yapılacak.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.