QR kodlu menülere dikkat edin: Bu tuzağa sakın düşmeyin!

QR kodlu menülere dikkat edin: Bu tuzağa sakın düşmeyin!
Korona sonrası restoranlarda yaygın olarak kullanılan basılı menüler yerine QR kodlu menüler dolandırıcıların yeni hedefi haline geldi. QR kodla menüye erişim sağlam isteyen kişilerin kişisel bilgilerine rahatlıkla erişim sağlıyorlar...

COVID-19 nedeniyle restoranların basılı menüleri, QR kod sistemi kullanılarak telefonla açılabilen online menülerle değiştirilmişti. Bu durum dolandırıcılar için yeni hedef, restoran masalarına yerleştirilen QR kodları oldu. Bilhassa FBI, ABD'de artan dolandırıcılık uygulamalarına ilişkin detaylı bir rapor hazırlayarak Amerikan kamuoyunu uyardı.

QR Code Restaurant Cafe Bar Menü – Covid 19 ile mücadelede Dijital Atılım

Konu hakkında Hürriyet gazetesinde yazı kaleme alan Sefer Levent dolandırma yöntemlerini ve nasıl yapıldığını anlattı. Levent şunları söyledi:

DOLANDIRMA YÖNTEMLERİ

1. Yöntem : Dolandırıcılar, QR kodlarını, üzerinde QR kodu bulunan bir masadaki bir cihaza yapıştırır. Bu nedenle müşteri bir restoran veya kafe menüsüne değil, tamamen farklı bir web sitesine yönlendirilir. Bu sitedeki yazılımlar aracılığıyla kişisel bilgileri toplamakta ve başta İnternet bankacılığı uygulamaları olmak üzere sahte uygulamaların yüklenmesine olanak sağlamaktadır. Restoranlar ve kafeler, sahte QR'yi bulana kadar mümkün olduğunca çok müşteriye zorbalık yapmayı amaçlar.

2. Yöntem : Dolandırıcılar, QR kodları tarafından yönlendirilen menü sayfalarıyla aynı anda kendi yazılımlarını cep telefonlarına itmeye çalışıyor. Bu yazılım ile restoran veya kafe menüsünün QR kodunu eşleştirin. Bu nedenle, kişisel verilerin arayüz aracılığıyla iletilmesi, siz menü sayfasını çağırdığınız anda başlar.

QR kod menüler tehlike saçıyor | DonanımHaber

HANGİ YÖNTEMLER ALINMALIDIR?

Bir restoran veya kafede bir menüdeki QR kodunu taradığınızda, açmak için bir bağlantıya tıklamanız gerekir. Personelden bu bağlantının gerçekten kurumsal bir bağlantı olup olmadığını kontrol etmesini isteyebilirsiniz. Ayrıca otobüs durağında QR kodu okuttuktan sonra açtığınız linkin şehriniz için olduğundan da emin olmalısınız. IP adreslerinden veya karmaşık ve anlamsız karakterlerden oluşan bir bağlantı bulursanız, bağlantıyı açmayın. Burada hangi bağlantıların açılacağını kontrol etmek çok önemlidir. Şüpheye düştüğünüzde, bağlantının doğruluğunu kontrol etmelisiniz.

Telefonunuzu ele geçirip kişisel verilerinize erişebilmeniz için telefonunuzda veya yüklü uygulamalarınızda bir güvenlik açığı olması gerekir. Bu tür güvenlik açıklarını gidermek için yazılım güncellemeleri veya telefon güncellemeleri yayınlanır. Bunların mümkün olduğunda otomatik olarak yüklenmesine izin vermek, telefonunuzun kullanımını daha güvenli hale getirecektir.

Ücretsiz QR Menü | Ritapos

QR kodlar linkleri açtığı için cep telefonu internet tarayıcıları bu tür linklere karşı koruma sağlayan özelliklere sahiptir. Bunlar etkinleştirilmelidir. Ek olarak, telefonunuz destekliyorsa antivirüs ve güvenlik duvarı yazılımı kurmalısınız. Bu güvenlik uygulamaları, QR kodu veya başka bir bağlantı kötü amaçlı yazılım içeriyorsa telefonunuzu korur.

İlgili Haberler

Kaynak:Berrin Ozan Yeşiltepe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.