Ramazanda ağız kokusu nasıl giderilir?

Ramazanda ağız kokusu nasıl giderilir?
Oruç tutarken ağız kokusu gibi istenmeyen durumlar meydana gelebilir. Peki Ramazan'da ağız kokusu nasıl giderilir?

Ağız sağlığını ihmal etmek, dişçiye gitmemek, dişleri fırçalamamak, hastalık gibi birçok neden ağız kokusuna neden olabiliyor. Ağız kokusunu gidermek için bazı spreyler kullanılıyor. Ancak sprey kullanmanın orucu bozup bozmayacağı konusunda da bazı endişeler var. Diyanet'in internet sitesinde bu endişelere yanıt verecek açıklama yer aldı. Peki Ramazan'da ağız konusu nasıl giderilir? Ağız spreyi kullanmak orucu bozar mı? İşte tüm detaylar...

RAMAZANDA AĞIZ KOKUSU NASIL GİDERİLİR?

İftar ve sahur arasında bol su tüketmek Ramazan'da ağız kokusunu önleyebilir. Dişlerini her yemekten sonra ve uzun bir süre fırçalamak da hem ağız sağlığına faydalıdır hem de ağız kokusunun önüne geçer. Dişleri fırçalarken dili, yanak içlerini de fırçalamak önerilir. Ayrıca ağız içini ve boğazı temizleyen limonlu ılık su da kullanılabilir. 

RAMAZAN'DA AĞIZ SPREYİ KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.


Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.