Rusya lideri Erdoğan'a çalışıyor!

Rusya lideri Erdoğan'a çalışıyor!
CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, ilginç bir iddia ortaya attı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye çıkışlarını değerlendiren Toprak, Putin'in AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seçim kredisi verdiğini savundu

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak haftalık değerlendirme raporunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ilgili ilginç bir iddiada bulundu.
Putin'in Türkiye'nin doğalgaz üretim üssü yapılması önerisi başta olmak üzere yaptığı çıkışların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kampanyasında kullanması için açtığı seçim kredileri olduğunu öne sürdü.


4-5 yılda ancak biter

“Rusya Kuzey Akım1 ve Kuzey Akım2 boru hatlarından gaz akışını kesti. Güney Akım olarak da adlandırılan Türkiye üzerinden geçen Türk Akım Boru Hattı faal ancak diğer hatların açığını kapatması söz konusu değil” diyen Toprak, “Putin’in Avrupa’ya yönelik en büyük gaz aktarım-dağıtım merkezini Türkiye’de kurabileceklerini, Avrupa’ya gaz aktarımında kullanılan Kuzey Akım 1 boru hattının devre dışı kaldığını ve bunun yerine Avrupa’ya Türkiye üzerinden gaz aktarabileceklerini dile getirerek ‘karar Avrupa’nın’ demesi kanımca savaşın geldiği noktada yeni bir hamle. AB, Rusya ile enerji bağımlılığını azaltma ve tümüyle sonlandırma kararı almışken Putin’in Avrupa’ya gaz tedariki için Türkiye’de doğalgaz dağıtım üssü-merkezi kurma planı, başka stratejilerin sinyali. Öncelikle bu öneri, deniz altından yeni boru hatlarının inşasını, ciddi bir finansman teminini gerektiriyor. Böyle bir doğalgaz dağıtım üssünün kurulması ve faaliyete geçmesi 4-5 yılda hayata geçirilebilir” ifadelerini kullandı. 


Seçim kredisi

Toprak açıklamasının devamında, “Putin, ancak orta ve uzun vadede, Avrupa ile olan enerji bağlantılarının tamamıyla sona erdiğine kanaat getirirse, savaş sonrası böyle bir merkezi Türkiye’de kurmayı gündemine alabilir. Bugünden yarına, yakın dönemde bunun olmasını mümkün görmüyorum. Putin’in doğalgaz ödemelerinin yüzde 25’inin rubleyle yapılmasını onaylaması, Akkuyu yatırımına harcanacak milyarlarca doların erkenden gönderilmesi ve Türkiye’nin doğalgaz dağıtım üssü yapılması önerisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kampanyasında kullanması için açtığı seçim kredileri” diye konuştu. 


PUTİN NE DEMİŞTİ?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Kuzey Akım’dan gönderilemeyen doğalgazı Karadeniz üzerinden yollayabileceğini, hatta Avrupa için Türkiye’de bir doğalgaz merkezi kurabileceğini söyledi. “Bu saldırılar, kritik öneme sahip tüm enerji, ulaşım ve iletişim altyapılarının artık tehdit altında olduğunu gösterdi” diyen Putin, “Kuzey Akım sabotajlarının arkasında kim var? Elbette Rusya ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri koparmak ve pazarı ele geçirmek isteyenler var” diye konuştu. Putin, “Kuzey Akım hatlarında kullanılamayan gazı Baltık denizinden Karadeniz’e ileterek yakıtımızın Avrupa’ya uzanan başlıca güzergahını Türkiye’den geçirebilir, Avrupa’ya yönelik en büyük doğalgaz merkezini Türkiye’de oluşturabiliriz” dedi. Putin, “Tabi, ortaklarımız bu fikirle ilgilenirse. Ve de tabii mali açıdan erişilebilir olursa” diye konuştu. Putin ayrıca, enerji piyasalarındaki durumun müdahalelerle çözülemeyeceğini belirterek, “Rusya, kışın dahil Avrupa’ya enerji sevkiyatına hazır, top onların sahasında. Kimseye yönelik bir kısıtlama yapmıyoruz. Bu sonbahar ve kış döneminde sevkiyatlar gerçekleştirebiliriz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.