Tartışılan yasa kabul edildi! Polis, telefonlara uzaktan erişebilecek

Tartışılan yasa kabul edildi! Polis, telefonlara uzaktan erişebilecek
Terör ve organize suç davalarında geçerli olacak olan ve çok konuşulan Adalet Yasası olarak bilinen ve kolluk kuvvetlerine geniş yetki veren yasa kabul edildi. Peki bu yasa tasarısı nedir? Ayrıntılar haberimizde…

Fransız milletvekilleri 18 Temmuz 2023 Salı günü, kolluk kuvvetlerinin bazı şüpheli suçluların kameralarına, mikrofonlarına ve telefonlarının ve internete bağlı diğer cihazlarının konum servislerine uzaktan erişmesine izin veren Adalet Reformu yasasını kabul etti.

Ulusal Meclis, Adalet Bakanının “eylem planı” olarak sunduğu yasa tasarısını 45 çekimser oyla 388'e karşı 111 oyla kabul etti. Tedbir açıkça bu prosedürün, "sahibinin veya zilyedinin bilgisi veya rızası olmaksızın" uygulanabileceğini şart koşuyor. Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti baharda reform yasasını sunduğunda, "Bu yasanın amacı açık: daha hızlı, daha net ve modern bir adalet." dedi.

BU YASA TASARISI NELERİ KAPSIYOR?

Mevzuat, şüpheliler üzerinde yüksek teknolojili casusluk kullanımını en az beş yıl hapis cezası gerektiren suçlarla sınırlamanın yanı sıra başka denetimler de içeriyor. Bağlı bir cihazı dinlemenin amacı, gerçek zamanlı olarak birinin yerini belirlemeyi amaçlıyor. Bu önlem, konum servislerini etkinleştirmenin yanı sıra, müfettişlerin bir şüphelinin telefon kamerasını ve mikrofonunu etkinleştirmesine de izin verecek. Tasarıya göre, bir şüphelinin telefonu ve diğer bağlı cihazlar aracılığıyla yapılan polis gözetimi, bir defada altı aya kadar sürebilir. Gazeteciler, avukatlar ve milletvekilleri de dahil olmak üzere bazı profesyoneller muaf tutulacak.


YASA TASARISINA FARKLI KESİMLERDEN ELEŞTİRİLER GELİYOR


Eleştirmenlerden bazıları hükmün hâlâ, geçmişte yetkilerini kötüye kullanma, vahşet ve ırkçılık iddialarıyla karşı karşıya kalan Fransız polisinin yasayı suistimal edeceğini iddia ediyor. Fransız dijital haklar grubu La Quadrature du Net'in avukatı Bastien Le Querrec, "Bugün Fransa'da çok fazla taciz olduğunu görüyoruz" dedi ve “Gerçekte, bir soruşturmada bir olayın ciddiyetine kim karar verir? Polis, savcılar, soruşturma hâkimi. Bu tasarıdaki hiçbir şey suistimali engelleyemez.” şeklinde devam etti. Bu açıklamalara cevap olarak aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nden milletvekili Pascale Bordes, "Organize suça karşı gerçekten savaşmak istiyorsak, bunu yapacak araçlara ve suç gruplarının kullandığı araçları müfettişlere vermemize ihtiyacımız var" dedi.

İlgili Haberler

Kaynak:Fatma Müge Yücetürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.