Ticaret Bakanlığı'ndan aldatıcı reklamlara ceza

Ticaret Bakanlığı'ndan aldatıcı reklamlara ceza
Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, 13 Haziran 2023'te toplandı. Toplantıda; görüşülen 219 dosyadan 200'ü mevzuata aykırı bulundu.

DHA- Ticaret Bakanlığı'nca, yılın ilk 5 ayında aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulamalarla ilgili 39 milyon 555 bin 306 TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, 13 Haziran 2023'te toplandı. Toplantıda; görüşülen 219 dosyadan 200'ü mevzuata aykırı bulundu. Söz konusu reklam ve ticari uygulamalar hakkında durdurma cezası ile birlikte toplam 9 milyon 713 bin 552 TL idari para cezası uygulanmasına ve 12 dosya için erişim engeli tedbiri uygulanmasına karar verildi.

Yılın ilk 5 ayında Reklam Kurulu tarafından toplam 1159 dosya hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulunuldu. Aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama tespit edilen 1031 dosya hakkında durdurma cezasının yanı sıra toplam 39 milyon 555 bin 306 TL idari para cezası uygulanmasına ve ayrıca 28 dosyada erişimin engellenmesine karar verildi.

SAHTE VİZE HİZMETİ VEREN SİTELER İNCELENDİ

Kurulun son toplantısının ana gündem başlıklarından birisi vize almak isteyen vatandaşları yanıltarak konsolosluk yetkili temsilcisi izlenimi veren internet sitelerinin faaliyetleri oldu. Oluşturdukları internet sitelerinde çeşitli ülkelere ait elçilik ve konsoloslukların yetkili temsilcisi izlenimi uyandırarak, vize hizmeti almak isteyen tüketicilerin mağduriyetine neden olan firmalar değerlendirildi.

8 firma hakkında durdurma ve idari para cezası verilmesi, ayrıca ilgili internet sitelerine erişimin engellenmesi kararlaştırıldı. Toplantıda, kullanıcı deneyimlerine yönelik sahte yorumlar da ele alındı. Başta e-ticaret pazar yerleri olmak üzere internet üzerinden kurulan mesafeli sözleşmelerde kullanıcı deneyimlerine ilişkin sahte ve asılsız tüketici değerlendirmeleri ile sıralama uygulamaları incelendi. Söz konusu eylemlerde bulunanlar hakkında durdurma ve idari para cezası verilmesine, ayrıca ilgili internet sitelerine erişimin engellenmesine karar verildi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.