Türkiye Barolar Birliği'nden olağanüstü toplantı kararı: Gündem Yargıtay

Türkiye Barolar Birliği'nden olağanüstü toplantı kararı: Gündem Yargıtay
Türkiye Barolar Birliği Yargıtay'ın tepki çeken kararını sosyal medya hesabından değerlendirdi ve yarın olağanüstü toplantı yapılacağını duyurdu.

Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Can Atalay hakkında 'hak ihlali' kararını tanımaması ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına yönelik tepkiler sürüyor.

Anasaya Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde milletvekili seçilen Can Atalay'ın seçilme hakkı ve kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetmiş ve tahliye edilmesi yönünde karar almıştı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi de bunun yerel mahkemece verilen karara ilişkin olmadığı gerekçesiyle dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesine göndermişti.

Yargıtay ise Türkiye tarihinde bir ilke imza atarak Anayasa Mahkemesi'nin verdiği "hak ihlali" kararına uyulmaması yönünde karar vererek AYM üyeleri hakkında da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararı Anayasa’yı yok sayarak verdiği kararı 'Anayasa Mahkemesi’ni fiilen ortadan kaldırma çabasından ibaret' olarak gördü.

Birlik tarafından Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu’na yarın itibariyle gerekli başvuru yapılacağı belirtilirken yarın sabah olağanüstü gündemle toplantı kararı alındığı ifade edildi.

TBB Başkanı Erinç Sağkan, şu ifadelere yer verdi:

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararı Anayasa’yı yok sayarak Anayasa Mahkemesi’ni fiilen ortadan kaldırma çabasından ibarettir. Kararın hukuken değerlendirilebilecek hiçbir yanı bulunmamaktadır. Birliğimiz tarafından Anayasayı yok sayan ilgili daire üyeleri bakımından “görevden el çektirmeye davet” yaptırımının uygulanması için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu’na yarın itibariyle gerekli başvuru yapılacaktır. Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Anayasal düzeni yok sayan bu keyfi uygulamaya karşı hukukun üstünlüğünü ve yurttaşlarımızın haklarını korumak için yapılacakları belirlemek üzere yarın sabah olağanüstü gündemle toplantı kararı almıştır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.