Erkan Baş'tan Yargıtay kararına karşı 'Anayasa' paylaşımı: 'Açık bir darbe girişimi'

Erkan Baş'tan Yargıtay kararına karşı 'Anayasa' paylaşımı: 'Açık bir darbe girişimi'
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay’ın tepki çeken kararına yönelik dikkat çeken paylaşım yaptı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Can Atalay hakkında 'hak ihlali' kararını tanımaması ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin tepkisini 'Anayasa' paylaşarak belirtti.

Anasaya Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde milletvekili seçilen Can Atalay'ın seçilme hakkı ve kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetmiş ve tahliye edilmesi yönünde karar almıştı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi de bunun yerel mahkemece verilen karara ilişkin olmadığı gerekçesiyle dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesine göndermişti.

Yargıtay ise Türkiye tarihinde bir ilke imza atarak Anayasa Mahkemesi'nin verdiği "hak ihlali" kararına uyulmaması yönünde karar vererek AYM üyeleri hakkında da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Tepkiler sürerken Erkan Baş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Anayasa’nın hükmüne rağmen “AYM kararına uyulmaması” kararı almasını açıkça 'anayasayı çiğneme girişimi' saydı.

Yargıtay’ın TBMM’yi tehdit etiğini söyleyen Baş, 'açık bir darbe girişimi' olarak niteledi ve tüm yurttaşlara, siyasi partilere 'ortak tavır' alınması yönünde çağrıda bulundu. Öte yandan Baş, Merkez Yürütme Kurulu'nun bu konu hakkında görüşmek üzere olağanüstü toplanacağını bildirdi.

Erkan Baş şunları söyledi:

Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Anayasa’nın açık ve net hükmüne rağmen “AYM kararına uyulmaması” kararı alması açıkça anayasayı çiğneme girişimidir. Herhangi bir makamın, "Anayasa ve Anayasa Mahkemesi'ni tanımıyoruz" açıklaması yapması, üstelik Anayasaya ve yasalara uygun olarak aldıkları bir karar nedeniyle AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması, yetmezmiş gibi bir de TBMM’ni tehdit etmesi açık bir darbe girişimidir! Tüm yurttaşlarımızı, tüm siyasi partileri bu paralel yargı darbesi girişimi karşısında ortak tavır almaya çağırıyorum. Merkez Yürütme Kurulumuz birazdan bu konu hakkında görüşmek üzere olağanüstü toplanacaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.