Türkiye’den tekne ile kaçan Türk kızı, Hollanda’ya Başbakan oluyor!

Türkiye’den tekne ile kaçan Türk kızı, Hollanda’ya Başbakan oluyor!
Hollanda’da hükümetin düşmesinin ardından yeni başbakan adayları konuşulmaya başlandı. Öne çıkan isimler arasında Türk kökenli bir kadın da bulunuyor.

Hollanda'da iktidar partisi VVD'nin başına geçen Türk kökenli Dilan Yeşilgöz tüm dünyada merak konusu olmaya başladı. Ülkede 22 Kasım 2023 tarihinde yapılacak seçimlerde ise Yeşilgöz'ün başbakan adayı olması bekleniyor. Peki Hollanda’nın yeni başbakan adayları arasında ismi geçen Dilan Yeşilgöz kimdir, kaç yaşında, neden Hollanda’ya gitti?

Kim bu Dilan Yeşilgöz?

Hollanda’da Başbakan Mark Rutte’nin istifası nedeniyle yaşanan siyasi krizde yeni gelişme. Rutte’nin ardından başbakanlık koltuğuna oturması beklenen isimler tartışılırken, kabinede de yer alan Dilan Yeşilgöz ismi ağırlık kazanmaya başladı.

Dilan Yeşilgöz'ün görevi ne?

Hollanda’da göçmen politikaları nedeniyle düşen hükümetin yarattığı siyasi krizin yankıları sürerken, başbakan adayları da netleşmeye başladı. Bu isimler arasında gösterilenlerden biri de Dilan Yeşilgöz Zegerius. Rutte hükümetinin Adalet ve Güvenlik Bakanı olan Türk kökenli Yeşilgöz, Hollanda’yı yönetecek politikacılardan biri olarak gösteriliyor.

Dilan Yeşilgöz'ün babası kim?

Babası DİSK yöneticisi Yücel Yeşilgöz olan Dilan Yeşilgöz, 12 Eylül 1980 yılında gerçekleşen darbenin ardından Türkiye’yi terk etmek zorunda kalan bir ailenin kızı.

Rutte'nin yerine Dilan Yeşilgöz

Öte yandan Rutte’nin yerine başbakan adayı olarak gösterilmesine kesin gözüyle bakılan Dilan Yeşilgöz’ün kazanma şansı da oldukça yüksek. Çünkü diğer adaylar şu an itibarıyla yarıştan çekilmiş durumda.

Hollanda’da Telegraaf gazetesine konuşan Yeşilgöz, başbakanlık için hazır olduğunu açıklayarak iddiasını ortaya koydu. Türk kökenli bakan, başbakanlık yarışına dair şu açıklamaları yaptı: “Son yıllarda birçok siyasi rol üstlendim. Şimdi içerik ve bilgiye hızlı bir şekilde hakim olmak da dahil olmak üzere hayli deeyim sahibiyim. Bu da çalışmaya devam etmek için sağlam bir temel oluşturuyor"

Dilan Yeşilgöz-Zegerius kimdir, kaç yaşında?

1977 yılında başkent Ankara’da dünyaya gelen Dilan Yeşilgöz aslen Tuncelili. Babası Kürt bir politikacı olan Yeşilgöz, 1984 yılında annesi ve kız kardeşi ile birlikte Yunanistan’ın Kos adasına kaçarak, daha sonra Hollanda’ya sığınmıştı.

Dilan Yeşilgöz eğitimi ne?

7 yaşında ailesiyle Hollanda’ya mülteci olarak yerleşen Yeşilgöz, eğitimini de bu ülkede tamamladı. Üniversitede sosyal ve kültürel bilimler okuyan Açıkgöz, yüksek lisansını ise Kültür, Organizasyon ve Yönetim alanında yaptı.

Dilan Yeşilgöz - Zegerius siyasi kariyeri

Siyasete 2017 yılında düzenlenen genel seçimlerde Temsilciler Meclisine seçilerek başlayan Dilan Yeşilgöz, partisinin adalet ve güvenlik sözcüsü olarak da görev aldı. 2021 yılında ise üçüncü Rutte kabinesinde Ekonomik İşler ve İklim Politikasından Sorumlu Devlet Bakanı olarak yetkilendirildi. 10 Ocak 2022 tarihinden sonra ise Güvenlik ve Adalet Bakanı olarak görev aldı.

İlgili Haberler

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.