Vakıfbank emeklileri hak kayıpları için eylemde

Vakıfbank emeklileri hak kayıpları için eylemde
Vakıfbank emeklileri, TEFE-TÜFE davalarından önceki hak kayıpları nedeniyle eylem yapıyor.

Haklarını arayan eski banka çalışanları Vakıfbank önünde eylem yaparken, konuya ilişkin bir basın açıklaması da yapıldı. Banka Sigorta Finansal Kuruluşlar Çalışan ve Emeklileri Sendikası (BASFES), banka emeklilerinin mağduriyetlerini dile getirdi.

İşte BASFES’ten konuya ilişkin yapılan o açıklama:

“Değerli Basın Mensupları ve Kamuoyu, Biz, yaklaşık 11 bin emekli olarak uzun yıllar Kamu Bankası olan Vakıfbank'ta çalıştık ve emek verdik. Emeklilik yıllarımızda rahat bir yaşam sürmek için Başbakanlık Müsteşarı düzeyinde prim ödemelerimizi gerçekleştirdik. Aynı zamanda emekli sandıklarımız aracılığıyla Vakıfbank ın ortağı durumundayız. Ancak, geçen süreçte 2011 yılında maaş artışlarımız 6111 sayılı kanun ile SGK sistemine dâhil edildi ve TÜİK'in gerçek olmayan enflasyon oranları sonucu, maaşlarımız gerçek enflasyonun altında kalmış ve erimiştir. Ortak olduğumuz hisse senetlerinin değeri: siyasi etkiler, ucuz ve geri dönmeyen krediler ve yanlış kredi politikası nedeniyle azaldı ve 2005 yılında 870 milyon dolar eden hisse senetleri 2023 yılı itibari ile170 milyon dolara geriletilmiştir. Emekli Sandıklarımızın dövizi yandaş inşaat firmaları ile riskli inşaat projelerine sokuldu, söz konusu inşaat projelerine onay veren ve denetleme sorumluluğu olan insanlar yine sandıkların suç duyurunda bulunduğu işlemler için imza atmışlar, herhangi bir denetim maddesi düzenlememişler ve şuan bankanın genel müdürlük ve yönetim kurulu olarak üst düzey olarak görevlendirilmişlerdir. Bu projelerden kaynaklanan 62 milyon dolarlık muhtemel zarar meclis araştırma önergelerine konu edilmiştir. Ayrıca, banka sandıklarının dövizleri sabit tutma politikası ve müdahalelerle sattırılmış ve bu politika şuan ki yüksek enflasyon ortamında siyasi müdahalelerle devam ettirilmektedir. Şu anda halka açık ve ortağı olduğumuz banka yine siyasi nedenlerle ve talimat ile zorunlu deprem bağışı yapmaya zorlanmış ve bankanın sermayesi 25 milyar iken 20 milyar tl si bağış yaptırılmıştır. Banka yönetimi tarafından atanan ve Emeklileri temsil etmesi gereken iki yönetim kurulu üyesi, yönetimbaskısı sonucu emeklileri dikkate almamakta ,yönetim kurulu üyeleri siyasilere hizmet etmek te sandıklarımız adeta iktidarın arpalığına dönüşmüş durumdadır. Sendika olarak tüm bu konularla ilgili olarak hukuk ve diğer tüm mücadele yöntemleri ile mücadele edecek ve mahkeme sürecine taşıyacağız. Yaklaşık 16 milyon emekli yıllardır gerçek enflasyon altında ezilmektedir.Sendika olarak ülkemizdeki tüm paydaşlarımızla işbirliği yaparak dayanışma ve eylem platformu oluşturacak ve bu haksızlıklarla ve kötüye kullanım ile mücadele edeceğiz Saygılarımızla, BASFES”

Eski çalışan örneklerle açıkladı

Eski banka çalışanlarından Halil Yazıcı da mağduriyetini örneklerle şu şekilde anlattı:

VAKIFBANK EMEKLİLERİNİN TEFE -TÜFE DAVALARINDAN ÖNCEKİ HAK KAYIPLARI

1-Vakıfbank Emeklileri 29.11.1993 tarihle tescil olan vakıf senedi hükümlerine göre emekli olmaktaydılar. Ek 1 Vakıf Senedinin kısaltılmış özeti.

2-SSK gösterge tablosuna göre hesaplama yaparken 2000 yılında 4447 sayılı kanunla bu sistemden vazgeçmiştir. Prime esas kazanç ve tefe tüfe sitemine geçmiştir. Vakıfbank Emekli Sandığı Vakfı ise tam tersini yaparak kendine göre bir gösterge tablosu yaparak ve katsayı belirleyerek emeklilere zam yaptım diye emekliyi kandırmışlardır. SSK tavanı 01.04 2001 tarihinde 1.050 TL’ ye yükselmiştir.

29.03.2001 tarihinde emekli sandığı tavanı 750.000 TL yükseltmişler fakat burada tavan yükselmek değil eski emeklilerin Aylık Bağlama Oranlarını düşürmektir.

ABO oranı 77.0833 den 57.1666 ya düşürülmüş eski emeklilerde yeni emekli olmuş gibi aylık bağlama oranı hesaplanmıştır. İlk bakışta emekliye zam yaptık gibi görünse de eski emeklilerin Müktesep olan A.B.O’ları gasp edilerek Kanunlara aykırı A.B.O hesaplaması yapılmıştır.

3-1993 tarihli Vakıf Senedine göre almam gereken maaş 5.681.81 TL iken bu sistemden vazgeçilmiş ve maaşlar düşmüştür. Müktesep hakkımız olan A.B.O 77.0833 e göre ise maaşım 3.284.00 TL olması gerekirken yeni emekli olmuş gibi kanunlara aykırı olarak uygulanan 2000 sonrası aylık bağlama hesaplamasına göre maaşım 2.435.59 TL ye düşmüştür. SSK kurumu 2000 yılı öncesi emeklilerinin aylık bağlama oranlarına dokunmamış. 2000 yılından sonra emekli olanlara ise 2000 yılı öncesi için ayrı sonrası için ayrı hesaplama yapmıştır. Sandığın uygulamaları tamamen kanunlara aykırıdır. Ek 3 hesaplama tablosu.

4-Vakıfbank Emekli Sandığı Vakfı tarafımdan istenen bilgileri yanlış beyan etmiş muadil aylığına göre maaşınız fazladır diye belge göndermiştir. Halbuki SSK 16 iş mahkemesine yazdığı yazıda Vakıfbank Emeklisinin emsali SSK da bulunmamaktadır diye yazı yazmıştır. Ek 4-5

5-Vakıflar Bankası iktidar da ki siyasi partilerin arka bahçesi olurken, Vakıflar Bankası Emekli Sandığı Vakfı da Vakıflar Bankasının arka bahçesi haline getirilmiştir. Vakıfbank’ın zorla aldırdığı iştirakler yüzünden Vakıf iştiraklerinden yeterli karlılığı elde edememiştir. Vakıf yöneticileri de sürekli olarak aktüeryamız bozuk diye emeklilerin hak ettikleri zamları vermemekte ısrar etmişlerdir.

HALİL YAZICI.

İlgili Haberler

Kaynak:Fatma Müge Yücetürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.