YSK Başkanı Yener, yerel seçim takvimi için tarih verdi

YSK Başkanı Yener, yerel seçim takvimi için tarih verdi
YSK Başkanı Ahmet Yener, yerel seçim takvimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

DHA- YSK Başkanı Ahmet Yener, yerel seçim takvimine ilişkin 31 Mart 2024 tarihinde yapılması beklenen yerel seçim öncesinde YSK'da hazırlık sürecinin başladığını da aktararak, "Yerel seçimler için takvim 1 Ocak'ta başlıyor. Bizler 28 Mayıs 2023'te Cumhurbaşkanlığı ikinci turu bittikten sonra yerel seçim için hazırlıklarımıza başladık. Öncelikle yerel seçimlerle ilgili yasal değişikliklerin neler olduğu masaya yatırılıp, buna ilişkin kurumda yapmamız gereken düzenlemelerin neler olduğu ortaya çıkartılıp, buna göre genelgelerimizdeki ilgili düzenlemeleri yapmaya başlayacağız" dedi.

''İKİNCİ TURDA KATILIMIN ARTTIĞI TEK İL, TUNCELİ''

Birinci tur ve ikinci turdaki katılım oranının dünyada gerçekleşen seçimlerdeki oranlar göz önüne alındığında yüksek bir katılım oranı olduğunu kaydeden Yener şöyle devam etti:

"Bu, Türk halkının demokrasiye ne kadar inandığını göstermektedir. İki tur arasında yüzde 3’lük yaklaşık katılım düşüklüğü vardır. Bunun sebebinin ne olduğunu bizlerin net bir şekilde ortaya koyması mümkün değildir. İkinci turda seçime katılımın arttığı tek il Tunceli oldu. Tunceli ilimizde birinci turda yüzde 87,36 katılım varken yüzde 87,47 ikinci turda katılım gerçekleşmiş olup, az bir miktar da olsa ikinci turda daha fazla katılım olmuştur. Gümüşhane'de ise birinci turda 82,97, ikinci turda yüzde 81,02 katılım gerçekleşmiş olup düşüşün en az olduğu il de burasıdır. Birinci ve ikinci turda ise en fazla katılımın olduğumu ilimiz Düzce'dir."

''SEÇİM SİSTEMİ OTURMUŞ BİR ŞEKİLDE İŞLİYOR''

Yener, seçim sürecinde kamuoyunun mümkün olduğu kadar bilgilendirildiğini ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

"Seçim güvenliği konusundaki kamuoyundaki yanlış algıların sebebinin bizlerin YSK olarak tespit etmesi ve değerlendirmede bulunması mümkün değildir. Ancak Türkiye’de seçim sistemi yıllardır oturmuş bir şekilde ve düzenli bir şekilde işlemektedir. Seçimlerin başlangıcından sonuna kadar tüm veriler, seçmen listelerinin askıya çıkmasından, askıdan indirilmesine kadar siyasi partilerimizle paylaşılmaktadır. Bu seçim sürecinde de 24 siyasi partimizle seçim listelerinin askıya çıkmasından askından indirilmesine kadar paylaşılmıştır. Siyasi partilerimizden bu süreçte seçmen listelerine yönelik herhangi bir itiraz gelmemiştir. Bu, seçim güvenliği açısından önemli bir veri ve aşamadır. Aynı şekilde oy verme gününde yasal mevzuat uyarınca sandıklarda siyasi partilerimizin temsilcileri bulunmakta. Vatandaşlarımız oy sayım işlemlerini yasal mevzuat uyarınca istedikleri takdirde oy verdikleri sandıklardaki oy sayımlarını izleme ve gözleme imkanına sahiplerdir.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.