12 sene bile dayanamadı!

12 sene bile dayanamadı!
Şanlıurfa’da 14 vatandaşın hayatını kaybettiği sel felaketi bir kez daha plansız yapılaşmayı gözler önüne serdi. Sel felaketinde bin 500 yıl önce Bizanslılar tarafından yapılan Hızmalı köprü dimdik ayakta dururken, 12 yıl önce yapılan Hilvan-Bozova karayolu köprüsü daha ilk selde sulara kapılarak çöktü. Köprüyü yapan Genç İnşaat isimli firma, Melih Gökçek döneminde ABB’nden aldığı 3 milyarı aşkın ihaleyle gündeme gelmişti.

ERCAN ÖZTÜRK: ÖZEL HABER - Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerden etkilenen Şanlıurfa, bu defa sel felaketiyle yüz yüze geldi. Kentte yaşanan sel nedeniyle Hilvan-Bozova karayolunu birbirine bağlayan köprü çöktü. Bizans İmparatoru Justinyen tarafından 525 senesinde yapılan tarihi Hızmalı Köprü ayakta kalırken, 2011 yılında yapılan köprünün daha ilk selde yıkılması tepkilere neden oldu. Ömrü 12 yıl süren köprüyü yapan şirket herkes tarafından merak ediliyordu. O şirket Ankara’dan çıktı.

Çok sayıda iş bitirdi

Merkezi Ankara Gaziosmanpaşa’da bulunan Genç İnşaat’ın İzmir’de bir ve Manisa’da iki şubesi bulunuyor. Kara Yolları Genel Müdürlüğü’nden çok sayıda ihale alan şirketin web sitesinde “Tamamlanmış projeler” kategorisinde çok sayıda büyük proje göze çarpıyor. İzmir-Manisa, İzmir-Aydın otoyolu projesinde Genç İnşaat imzası bulunuyor. Selde çöken Hilvan Bozova projesiyle ilgili yapılanlar ise şöyle özetlenmiş: “Şanlıurfa Hilvan Bozova Yolu, Alanlı Varyant, Siverek-Şanlıurfa Ayr. Çaylarbaşı Tesfiye Sanat Yapıları, Köprü ve Üstyapı Alt Temel, Temel ve Sathi Kaplama Mıcır, Temini vs. işleri”

Yolları kesişti

Daha ilk selde suların yuttuğu köprüyü yapan şirketin üç ortağı bulunuyor. Hüseyin Genç, Nadire Genç ve Murat Genç. Hüseyin Genç, Demokrat Parti’de siyaset yaparken yolu Melik Gökçek’le kesişti. Aynı partide siyaset yapan ikilinin siyasi birlikteliği uzun sürmese de dostlukları bugünlere kadar geldi. Gökçek AK Parti’nin kurulmasıyla birlikte DP’den ayrıldı. Bir süre sonra Hüseyin Genç de partiden istifa ederek işlerine yoğunluk verdi.

30 katını kazandı

Hüseyin Genç ile Melih Gökçek’in yolları bu defa da Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde kesişti. Şirket kısa süre içerisinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden art arda ihaleler almaya başladı. Gökçek, 2011 yılının Aralık ayı meclis oturumunda ilginç bir meclis kararı aldırdı. ABB’nin en çok kar eden şirketi Belbeton A.Ş.’yi özelleştirip satma kararı aldı. Şirket, 12 buçuk milyon dolarlık teklif veren Hüseyin Genç’in şirketi Genç İnşaat’ın oldu. Devirden 10 ay sonra, 30 Ekim 2012’de Belbeton A,Ş., Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden 666 milyon 481 (352 milyon dolar) bin liralık altyapı ihalesi aldı. Şirket 10 ay gibi kısa sürede verdiği paranın 30 katını kazanmış oldu.

ABB’nin gediklisi

Hüseyin Genç, hem Genç İnşaat ile hem de Belbeton firmaları ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden milyarlarca liralık ihaleler aldı. Manisa Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne de işler yapan şirketin çok sayıda devlet ihalesi aldığı görülüyor. Hüseyin Genç’in oğlu Murat Genç’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Belbeton firmasının ‘iş bitirmeleri’ bölümünde sadece ABB’nden yaptığı dört ihaleden aldığı para 3 buçuk milyar lira.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.