Başakşehir Meclisi'nde adalet sağlanamıyor!

Başakşehir Meclisi'nde adalet sağlanamıyor!
CHP Başakşehir İlçe Başkanlığı tarafından yapılan açıklama ile Başakşehir Belediye Meclisi'nde büyük bir hukuksuzluk yaşandığı vurgulandı.

CHP Başakşehir İlçe Başkanlığı tarafından yapılan açıklama ile Başakşehir Belediye Meclisi'nde büyük bir hukuksuzluk yaşandığı vurgulandı. CHP'nin 17 üye ile temsil hakkı kazandığı Meclis'te, komisyonlarda ise 1 üyesi bulundurulduğuna dikkat çeken İlçe Başkanlığı, bu durumun yanlış olduğunu belirterek, “Olması gereken rakam 2'dir” açıklamasını yaptı.

CHP Başakşehir İlçe Başkanlığı, Başakşehir Belediye Meclisi'nde, Meclis üye sayısının dikkate alınmadan, komisyonlara yanlış sayıda kişinin yazıldığını açıkladı. CHP'nin komisyonlarda 2 kişi ile temsil edilmesi gerektiği yerde 1 kişi ile temsil edildiğine dikkat çeken İlçe Başkanlığı bu durumun büyük bir hukuksuzluk örneği olduğunu belirtti.

CHP'nin üye sayısı eksik yazıldı

İlçe Başkanlığı'nca yapılan açıklamada, “31.03.2024 tarihinde yapılan mahali idareler seçimlerinde CHP Başakşehir Belediye Meclisi’nde 17 üye ile %37 temsil hakkı kazanmıştır. Seçimler sonrası 05.04.2024 tarihinde yapılan ilk Meclis toplantısında komisyonlara seçilecek üye sayıları, AKP’nin teklifi ve oyçokluğu ile aldığı karar ile, 4 olarak belirlenmiştir. Oysa ki bu sayı en az 3, en fazla 5, olabilmektedir. Komisyon üye sayıları Başakşehir Belediyesi’nin kurulduğu 2009 yılından buyana geçen üç dönemdir 5 olarak belirlenmiş ve uygulanmıştır Komisyonlar, her siyasi parti grubunun meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulur. Buradaki amaç temsilde adaleti sağlamaktır. Eğer komisyon üye sayısı geçmiş üç dönemde olduğu gibi bu dönemde de 5 olarak belirlenmiş olsa idi her bir komisyonda AKP’nin 3, CHP’nin 2 üyesi olacaktı. Ancak komisyon üye sayısı 4 olarak belirlenince AKP’nin üye sayısı 3, CHP’nin üye sayısı 1 olarak belirlenmiştir” denildi.

CHP'nin temsil hakkı düşürüldü

Açıklamanın devamında da şu ifadelere yer verildi; “Bu durumda, Meclis'te yüzde 37'lik temsil hakkı olan CHP'nin komisyonlardaki temsil hakkı yüzde 25'e düşürülmüş olmaktadır. AKP listesinden Meclise girmiş MHP üyelerinin önümüzdeki günlerde kendi gruplarını kurma ihtimalleri de göz önünde bulundurulduğunda komisyonlarda temsilde adaletin sağlanmadığı çok açıktır. CHP'ye oy vermiş vatandaşın temsil hakkını yok sayan, temsilde adaleti sağlamayan, tamamen anti demokratik olan bu kararı Meclis gündemine taşıyan Belediye Başkanı Sayın Yasin Kartoğlu’nu ve AKP grubunu kınadığımızı bildirir, durumu kamuoyunun bilgisine ve taktirine sunarız.”

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.