Bıçak kemiğe dayandı!

Bıçak kemiğe dayandı!
Fikirtepe Platformu Başkanı Yasin Bektaş, Fikirtepe'nin planlarının iptal olduğu yönündeki haberleri Damga'ya değerlendirdi.

ERCAN ÖZTÜRK/ÖZEL HABER - Fikirtepe'nin planlarının iptal olduğu yönündeki haberleri Damga'ya değerlendiren Fikirtepe Platformu Başkanı Yasin Bektaş, “Artık psikolojimiz bir iptal kararını daha kaldıracak durumda değil. Ancak ‘İptal edildi’ denilen plan bakanlık tarafından düzenlenerek üç gün önce askıya çıktı. Artık bıçak kemiğe dayandı. Fikirtepe üzerinden kimse siyasi kavgalar yapmasın. Bizleri bu kavgaya malzeme yapmasınlar” diye konuştu.

Türkiye’de kentsel dönüşüm denilince akla ilk gelen yer Fikirtepe oluyor. 2005 yılından beri Kadıköy Belediyesi, İBB ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında pinpon topuna dönen Fikirtepe’de şimdilerde hummalı bir çalışma yapılıyor. Birçok inşaat firmasının iflas etmesine neden olan Fikirtepe’de plan notları yıllardır sürekli değişiyordu. Önceki gün Sözcü gazetesinde “Fikirtepe planları yine iptal edildi” şeklinde çıkan haberin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

Şok oldular

Fikirtepe, Dumlupınar ve Merdivenköy mahallelerinin 2'inci etabına ilişkin 2021 yılında onaylanan imar planları İstanbul 13. İdare Mahkemesi tarafından 28 Eylül 2022 tarihinde iptal edildi. Sözcü Gazetesi 2022’de iptal edilen bu planları “Fikirtepe planları yine iptal edildi” başlığıyla gündeme getirdi. Haberi okuyan herkes Fikirtepe’deki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm ofisine akın etti.

Okuyan bizi aradı!

Fikirtepe Platformu Başkanı Yasin Bektaş, Fikirtepe’de kısa süreliğine ortalığı karıştıran haberle ilgili olarak Damga’ya konuştu. “Haberin başlığını okuyunca açıkçası bende tedirgin oldum” diyen Bektaş, “Haberin içerisinde yeni bir iptal kararı göremedim. 2022 yılındaki iptal kararını yeniymiş gibi haber yapılmış. Habere konu edilen yerle ilgili plan bakanlık tarafından yeniden yapıldı. Fikirtepe ikinci etap alanıyla ilgili planlar 26 Mayıs’ta askıya çıktı. Bir ay askıda kalacak. Haberin içerisinde bu bilgiler de olmasına rağmen planların iptalinin yeniymiş gibi verilmesine biz de anlam veremedik. Ortada bir siyasi kavga varsa buna bizi alet etmesinler. 18 yıldır psikolojimiz iyi değil. Haberi okuyan yüzlerce insan beni aradı. Dün gün boyu yüzlerce insana açıklama yapmak zorunda kaldık. Artık bıçak kemiğe dayandı. Yeni bir iptal kararını kaldıracak psikolojide değiliz. Ortada yeni bir karar varsa tabi ki haber yapılsın. Buna kimsenin itirazı olamaz. Ancak eski mahkeme kararları da yeni kararmış gibi gündeme getirilmesin” ifadelerini kullandı.

Yıl yıl Fikirtepe

Fikirtepe'de bulunan gecekondular 1984 yılında yasalaştı. Hak sahiplerine 1991 yılında tapular dağıtıldı. Zaman içinde gecekondular binalara dönüştü, 2005 yılında özel proje alanı ilan edildi. İBB tarafından 2007 yılında "Kentsel Dönüşüm Alanı" olarak belirlendi. "Özel Proje Alanı" olarak 2008 yılında planlanan bölgede 1/1000 ölçekli UİP çalışmasına başlanırken 2010 yılında 14 bin 629 yeni daire yapılması hedeflendi. Bu sayı daha sonra 35 bine çıktı. Bunun ardından 2012'de 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi" hakkında kanun çıktı. Fikirtepe, 2013'te riskli alan ilan edildi, 2015'te Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi meslek odaları tarafından yargıya taşındı ve plan iptalleri başladı. 2020 yılının Fikirtepe'de ise yıkımları yapılmış fakat inşaatı başlamamış alanlar mevcuttu. Yüklenici firmaların süreci tamamlayacağını belirtmeleri, kira yardımı dahi alamayan hak sahipleri, başlanmış fakat bazı gerekçelerden dolayı devam etmeyen projeler gündeme geldi. 2021 tarihli rezerv yapı alanı imar planları da İstanbul 13. İdare Mahkemesi tarafından 28 Eylül 2022'de iptal edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.