Deprem, içme suyunu da vuracak! En riskli bölgeler açıklandı

Deprem, içme suyunu da vuracak! En riskli bölgeler açıklandı
İstanbul’da yaşanacak olası bir depremde içme suyu sisteminin nasıl etkileneceğine dair bir rapor hazırlandı.

Deprem uzmanlarının sıklıkla uyardığı bölgelerin başında gelen İstanbul’da beklenen büyük deprem için yapılan çalışmalar sürüyor. Bu doğrultuda olası bir deprem anında şehrin içme suyu kaynaklarının nasıl etkileneceği de araştırıldı. Yapılan araştırma sonuçlarına göre İstanbul’daki depremde içme suyu hatlarında yaşanacak hasarların en yoğun olarak görüleceği bölgeler de belli oldu.

İçme suyu sıkıntısı kapıda

Milliyet’in haberine göre, olası bir büyük İstanbul depreminde binalarda yaşanacak hasarların yanı sıra megakentin su hatlarında da büyük tahribatların oluşması bekleniyor. Deprem sonrasında kentin içme suyu sistemlerinde meydana gelecek hasarlar bir raporlar ortaya kondu.

En riskli yerler açıklandı

“Depremde İstanbul’un Su Yapıları ve Su Güvenliği” adı verilen raporda, İstanbul depreminde içme suyu ve atıksu sistemlerinin de büyük tehdit altında olduğu söylendi. Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız tarafından hazırlanan rapor, kentin en riskli ilçelerini de ortaya koydu.

Avrupa Yakası öne çıkıyor

Rapora göre, İstanbul’da yaşanacak bir deprem sonrasında yeraltındaki boru hatlarında oluşacak hasarların büyük bir çoğunluğunun kentin Avrupa Yakası’nda yaşanacağı öngörülüyor.

Öte yandan bölgede bulunan barajların ve göllerin de oluşacak tahribattan etkileneceği bildiriliyor

Raporu hazırlayan Dursun Yıldız’a göre ise kentteki en riskli bölgeler Küçükçekmece Gölü çevresi ve Büyükçekmece Barajı olarak açıklanıyor.

İstanbul’un su hatlarının risk haritası çıkarıldı

İşte ilgili rapordu İstanbul’da yaşanacak depremde oluşacak su sorununa ilişkin yapılan değerlendirmeler:

“En riskli bölge İstanbul’da 21 içme suyu arıtma tesisi, 124 adet su deposu, toplam 19 bin 146 km su şebekesi hattı bulunuyor. Afet Önleme Azaltma Temel Planı’nda 2003 yılındaki toplam 7500 km’lik içme suyu borusu şebekesinin, çeşitli modellerde en iyi ve en kötü senaryolara göre hasarlı nokta sayısı sırasıyla bin 395 ve bin 577 adet olarak tespit edilmiştir. Kanalizasyon şebekesi için bu hasarlı nokta sayıları ise 1152 ile 1289 adet olarak verilmiştir.

En çok hasar bu 7 ilçede bekleniyor

İçme suyu ve atıksu boru hatlarında oluşacak olan hasarların daha çok Avrupa Yakasında ve Bakırköy, Avcılar, Fatih, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Bağcılar, Esenyurt ilçelerindeki şebekede yoğunlaşması beklenmektedir.

6 ilçe daha risk taşıyor

Büyükçekmece, Beylikdüzü, Esenyurt, Bayrampaşa, Zeytinburnu ve Fatih de diğer ilçelere göre daha yoğun olan içme suyu dağıtım hatlarının depremde daha büyük hasara uğrama riski bulunmaktadır.

Göl ve barajlara dikkat!

Küçükçekmece Gölü çevresi ve Büyükçekmece Barajı depremde en büyük sismik hareketliliğin beklendiği bölgede yer almaktadır.

İlgili Haberler

Kaynak:Fatma Müge Yücetürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.