Esenler'de 'dostluk' ödülü!

Esenler'de 'dostluk' ödülü!
Esenler Belediyesi, bir dönemin fikir hayatını şekillendiren mütefekkir Fethi Gemuhluoğlu’nun doğumunun 100. yıl dönümü münasebetiyle düzenlediği “Dostluk” konulu deneme yarışmasının ödül törenine ev sahipliği yaptı. Törene eski Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Gemuhluoğlu’nun ailesi ve edebiyat dünyasından pek çok isim katıldı

Esenler Belediyesi, hoşgörü, sevgi, dostluk kavramlarıyla gençlere rehber olan eğitim ve vakıf adamı Fethi Gemuhluoğlu’nun fikir ve medeniyet tasavvuruna dikkat çekmek ve “dostluk”  kavramını yeniden keşfetmek için üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlediği deneme yarışmasının ödül törenine ev sahipliği yaptı. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen törene AK Parti Eskişehir Milletvekili, eski Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Gemuhluoğlu’nun ailesi ve edebiyat dünyasından çok sayıda isim katıldı. Yarışmada Ayşe Koç birinci, Yusuf Emre Bozan ikinci, Muhammed Burhan Gerger üçüncü oldu. Melek Taştepe, Arif Semih Sulubulut, Gülsüm Çelik, Özhan Öztürk ve Murat Aydoğmuş ise mansiyon ödülüne layık görüldü. Ödül alanların toplu hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona eren programda, katılanlara “Doğumunun 100. Yılında Fethi Gemuhluoğlu” kitabı armağan edildi.

Yazılmamış şaheserler
Törende konuşan eski Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, katılımcı gençler ve kültür dünyası adına yarışmayı düzenleyenlere teşekkürlerini ileterek, deneme türünün, şiirden sonra Türk kültürüne en yakın edebiyat türü olduğunu söyledi. Avcı, Fethi Gemuhluoğlu’nun sohbetlerini “yazılmamış deneme şaheserleri” olarak düşünmek gerektiğine ifade ederek “Deneme gerçekten çok emek isteyen, gayret isteyen, birikim isteyen bir tür. O bakımdan bu yarışmaya iştirak eden bütün kardeşlerimi tebrik ediyorum. Benim açımdan bu toplantının ana temasının deneme olması ayrıca bir tevafuk vesilesi oldu. Biz de bu yarışmaya katılan arkadaşlarımızın yaşındayken Eskişehir’de bir dergi çıkarıyorduk. Adı ‘Deneme’ydi. Dolayısıyla kendimi bu yarışmanın bir parçası gibi de görüyorum” diye konuştu. Birkaç gündür “Fethi ağabey gençlere ne söylememi isterdi?” diye düşündüğünü anlatan Avcı, konuşmasını Alman şair Rainer Maria Rilke’nin “Malte Laurids Brigge’nin Notları” adlı kitabından bir bölüm okuyarak sürdürdü.

Kültürümüzü yoğurmuş bir isim
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ise yaptığı konuşmada toplumsal değişimin temel dinamiğinin kültür olduğu inancıyla hareket ettiklerini belirterek, “Bu toplumun kültürünü yoğurmuş öncülerimize ve gönül rehberlerimize her zaman yer vermeye gayret ediyoruz” şeklinde konuştu. Göksu, Fethi Gemuhluoğlu’nun, toplumun kendi mefkuresinden kopmaması için bedenini, yüreğini, emeğini, alın terini, her şeyini ortaya koyan bir şahsiyet olduğunu vurgulayarak Gemuhluoğlu’nun izinin sürülmesi gerektiğinin her kuşağa anlatılmasının önem taşıdığını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.