Saim Kabiloğlu: Eşitlik ilkesi ile bağdaşmıyor!

Saim Kabiloğlu: Eşitlik ilkesi ile bağdaşmıyor!
13 dönüm arazi üzerine yapılması öngörülen 300 konuta karşılık, söz konusu bölgede yaklaşık 60 yıldır yaşayan 27 hanenin yapı kayıt belgesi sorun oldu.

2023 yılında Emlak Konut Beşiktaş Karanfilköy ihalesini 7 milyar 52 milyon 500 bin TL rekor bir teklifle kazanan Yiğit Enerji, 13 dönüm arazi üzerine yapılması öngörülen 300 konuta karşılık, söz konusu bölgede yaklaşık 60 yıldır yaşayan 27 hanenin yapı kayıt belgesi sorun oldu. 27 hak sahibi, aynı mahallede KİPTAŞ tarafından yapılan diğer projelerde 600’den fazla hak sahibi ile uzlaşı sağlandığını belirterek, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı olan İBB Başkanı Murat Kurum’a seslendi. Hak sahipleri adına konuşan Saim Kabiloğlu, “Gelişme konut alanı” imarına sahip arsa üzerinde inşa edilecek projenin detayları henüz bilinmezken, aynı mahallede İBB'nin ve Emlak Konut'un hak sahiplerine farklı uygulamalarının Anayasa'nın eşitlik ilkesi ile bağdaşmadığını belirterek, Yiğit Enerji’nin 27 hanenin yapı kayıt belgesini hiçe saymasını kabul etmediklerini belirtti.

Keyfi uygulama var

Bir dönem Emlak Konut GYO AŞ Genel Müdürü de olan İBB Adayı Murat Kurum’a Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’nin projede belirleyici bir model ve esas belirlemeksizin, süreci yüklenici firmanın keyfi uygulamalarına bırakmasının kamusal sorumluluklar açısından uygun olup olmadığını da soran Kabiloğlu, “Bölgenin ilk etabının İBB iştiraki KİPTAŞ tarafından ihale edildi. İhaleyi alan MESA inşaat firması da yapı kayıt belgesi olan tüm hak sahiplerine yerinde ev vererek anlaştı. Aynı mahallede bulunan “Gelişme konut alanı” imarına sahip 13 dönüm olan 18 Ada 1 Parsel’in ise İBB Başkan Adayı Murat Kurum’un Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönem Yiğit Enerji’ye ihale edildi. Fortis Yatırım tarafından inşa edilecek yeni projenin detayları ise henüz bilinmiyor. Hiçbir model ve esas belirlenmeden süreç sözleşme ile yüklenici firmaya bırakıldı. Yüklenici firma da vatandaşların “yerinde kentsel dönüşüm” gereğince aynı yerden konut talebini kabul etmedi” dedi.

Ne yapacağımızı şaşırdık

Murat Kurum’un bakanlığı döneminde yapılan ihalenin yaklaşık 50-60 yıldır mahallede oturan ve Yapı Kayıt Belgesi bulunan hak sahibi vatandaşların satın alma dilekçelerine dönüş yapılmadan gerçekleştirildiğini belirten Kabiloğlu, “Bize gelen tahliye yazısı ile ne yapacağımızı şaşırdık.
Yiğit Enerji Firması hak sahibi 27 haneye yerinde ev vermek istemiyor. Çok cüzzi bir rakam vererek tahliye etmek istiyor. Gönderdikleri tebligatla da elektrik ve suyu kesip kolluk kuvvetleri ile tahliye edeceğine dair bilgi var. İhaleyi yüzde 60’a yüzde 40 oranla alan müteahhit firma buradaki 27 hanenin yapı kayıt belgesi hiçe sayarak, karda kışta buradaki insanları tahliye etmek istiyor” eleştirisinde bulundu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.