Halil Saral: Bizi parmakla gösterecekler

Halil Saral: Bizi parmakla gösterecekler
CHP Çatalca Belediye Başkan aday adayı Dr. Halil Saral Damga'ya konuştu.

Çatalca'nın bütün avantajlarına rağmen kötü yönetildiği için dezavantajlı bir durumda olduğunu belirten Saral, “Evliya Çelebi'nin cennet bahçesi olarak adlandırdığı ilçemizi el birliği ile hak ettiği noktaya taşıyacağız. Bize oy veren ya da vermeyen herkese eşit derecede hizmet götüreceğiz. Sürekli sahada olacağız. İnanıyorum ki 5 yılın sonunda İstanbul'da bizi parmakla gösterecekler” dedi.

Uzun yıllardan beri bir hekim olarak Çatalca'da görev yapan Dr. Halil Saral, CHP'den belediye başkan aday adayı oldu. Adaylığını açıkladığı ilk günden beri dikkatleri üzerine çeken Saral, Damga'ya yaptığı açıklamada, seçilmesi durumunda yapacağı çalışmaları anlattı. Çatalca'nın en büyük sorununun yönetim sorunu olduğunu belirten Saral, “Çatalca maalesef ufku dar yöneticilerin elinde hala köy hüviyetinden kurtulamamıştır” dedi. Çatalca'da çok tanınmadığı yönündeki eleştirilere de cevap veren Saral, “Çatalcalı beni çok iyi tanır, ama siyaset çevresi tanımaz. Çünkü ben devlet hastanesinde hekim olarak görev yaptım. Siyaset yapmadım” ifadelerini kullandı.

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Bayburt kökenli bir ailenin çocuğu olarak 1969 yılında Trabzon'da dünyaya geldim. Babam yüksek orman mühendisidir. Babamın meseleğinden dolay üniversite hariç bütün okulları farklı şehirlerde okudum. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Evli ve 2 kız çocuğu babasıyım. Eşimle mesletaşız. Kendisi aile hekimi olarak hizmet veriyor. Mesleğe Marmara depreminin olduğu 1999 senesinde deprem bölgesinde başladım. Yaklaşık 5 yıl Kocaeli'nde kaldım. Son 5 yıldan beri de Çatalca İlyas Çokay Devlet Hastanesi'nde hizmet vermekteydim. Bunun yanında Süper Lig ekiplerinden İstanbulspor'un kulüp doktoruyum. Tüm Yerel-Sen'in kurucu danışmanlığını yaptım. Bu vesileyle Türkiye'nin bütün illerini gezdim. Yaklaşık 20 yıldan beri de Çatalca'nın güzel mahallesi İhsaniye'de ikamet ediyorum. Çatalca benim huzur bulduğum yer. Memuriyetimden dolayı siyasetle direkt ilişki içerisinde olmadık. Fakat siyasete yabancı birisi değilim. Aile olarak köklü bir CHP geçmişimiz var. CHP kültürünün içerisinden geliyoruz.

Belediye başkan aday adayı olmaya nasıl karar verdiniz?

Dediğim gibi 20 yıldan beri Çatalca'da yaşıyorum. Çatalca'mızın sorunlarını çok iyi biliyorum. İnsanını çok iyi tanıyorum. 5 yıldan beri de hastanemizde insanımıza hizmet etme imkanı buldum. Çatalca, İstanbul'un çeperi sayılan ilçelerden biri. Her ne kadar İstanbul metropol bir şehir olsa da çeperler gelişmişlik olarak geride kalırlar. Maalesef Çatalca'da aynı kaderi yaşıyor. Yüz ölçümü olarak İstanbul'un en büyük, nüfus olarak Adalar ve Şile'nin ardından en küçük ilçesi olan Çatalca, yıllardan beri hizmete aç bir durumda bırakılmış. Bunun yanında betona gömülmüş İstanbul'da hala ciddi derecede tarım arazileri ile Çatalca parlak bir gelecek vaadediyor. Tarım konusu sil baştan ele alınırsa ilçemiz İstanbul'un parlayan yıldızı olur. Bir üretim merkezi haline gelir. Mesela ilçemizde katma değeri yüksek, ilaç sanayisinde kullanılan tıbbi bitkiler yetiştireceğiz. Şimdiden bunun alt yapısını hazırlıyoruz. 20 yıl içerisinde bütün bunları göz önünde bulundurarak, bu ilçenin çok daha iyi yönetileceğine inandık ve belediye başkanlığı için aday adayı olduk.

Bu gözleminiz sırasında Çatalca'da en büyük sorununun ne olduğuna kanaat getirdiniz?

Çatalca'nın en büyük sorunu yönetim sorunudur. Çatalca maalesef ufku dar yönetimlerin elinde hala köy hüviyetinden kurtulamamıştır. İlçemizin köy olarak kalmasında bir beis yoktur. Fakat yeterli derecede gelişememiş olması ne şehir ne de köy olmasına müsaade etmiştir. Dolayısıyla en büyük sorun liyakatsizliktir. Düşünebiliyor musunuz? İstanbul'un en geniş yüzölçümüne sahip bir ilçesiniz. Birçok ilçenin büyüklüğü kadar tarım araziniz var. Geniş ormanlara sahipsiniz. Yaklaşık 135 kilometre sahiliniz var. Muhteşem bir doğa, büyük bir tarih... Fakat İstanbul'da en az gelişimiş ileçelerden birisiniz. Çiftçi sıkıntıda, gençler göç ediyor, esnaf kan ağlıyor. Demek ki yönetim anlamında ciddi bir sorun var. Burada ünlü seyyahımız Evliya Çelebi'nin Çatalca ile ilgili sözlerini hatırlatmadan edemeyeceğim; “Eğer gördüğümüz kadarıyla bu cennet bahçesini övüp anlatsak bir ciltlik kitap olur” diyor Evliya Çelebi. Başka söze gerek var mı bilmiyorum.

BİR DOKUNUP BİN AH İŞİTİYORUZ!

Sizi her gün Çatalca'nın ayrı bir mahallesinde görüyoruz. Çalışmalarınız nasıl gidiyor?

Tek kelime ile çok iyi. Vatandaşlarımızın yaklaşımı çok olumlu. Fakat bir dokunup bin ah işitiyoruz. Bildiğiniz üzere uzun zamandan beri büyük bir ekonomik krizin içerisindeyiz. Enflasyon canavarı insanımızın kazanımlarını, birikimlerini her geçen gün yutuyor. Maddi olarak herkesin sorunu var. Bunun yanında Çatalcalının yerel sorunları var. Bu iki büyük sorun birleşince haliyle insanımız da huzursuz oluyor. Bu kaotik ortamdan en fazla etkilenen gençlerimiz. Buradan onlara da seslenmek istiyorum. Dünyanın en güzel şehrinde, şu anda zor durumda olabilirsiniz. Ama asla ümitsiz olmayın. Kaderimizi birlikte değiştireceğiz. Sizin heyecanınız ve bizim tecrübemizle aşamayacağımız hiçbir sorun yoktur. Bundan emin olabilirsiniz. Ben hayatımın hiçbir döneminde merhum Çetin Altan'ın tabiri ile enseyi karartmadım. Eğer nefes alıyorsak bir şeyleri değiştirmek için imkan var demektir. Ben Çatalcalıların bu değişimin önünü açacağından eminim. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatüğrk'ün milli mücadele yıllarında dediği gibi; “Hiçbir zaman ümitsiz olmayacağız, çalışacağız, memleketi kurtaracağız. Bizi öldürmek değil canlı mezara koymak istiyorlar. Şimdi çukurun kenarındayız. Son bir cüret belki bizi kurtarabilir. Zaten başka türlü dönüş imkanı yoktur.

Aday olup seçilmeniz durumunda Çatalca'da neleri değiştireceksiniz? Çatalca için projeleriniz nedir? Çatalcalı sizi neden tercih etsin?

Sırasıyla gidelim. Evliya Çelebi'nin de dediği gibi Çatalca bir cennet bahçesi gibi... Fakat Çatalcalı zor durumda. Cennet baçesinde yaşayan insan neden zor durumda kalır? Bu sorunun cevabını doğru verirseniz neleri değiştireceğinizi de iyi bilirsiniz. Tarımdan bahsettik. Çatalca'da çok geniş tarım arazileri var fakat çiftçi memnun değil. Öncelikle tarımın önünü açacağız. Tarım meslek liseleri de dahil olmak üzere bilimin ışığında bir tarım politikası uygulayacağız. Tarım arazilerimizi kaçak yapılaşmadan arındıracağız. Tabiri caizse gözümüz gibi koruyacağız. Çatalca İstanbul'un akciğeri durumunda. Bu özelliğini her zaman korumalı. Yeşilliğini her zaman muhafza etmelidir. Bunun yanında bu kadar geniş ve yeşil arazi varken Çatalca'mızın neden bir yaşam vadisi yok? Mevcut başkan zamanında bir yaşam vadisi yapıldı evet. Ama yeter li mi? Asla yeterli değil. Türkiye'de ilk olarak İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu'nun Beylikdüzü'nde hayata geçirdiği yaşam vadisinin birçok örneğini Çatalca'da biz hayata geçireceğiz. Ayrıca Çatalca bir turizm şehrine dönüşecek. Tarih ve doğa turizmi öne çekilecek. Bu kapsamda ciddi bir tesisleşme gerçekleştireceğiz. Çok sayıda yerli ve yabancı turistin konaklayabileceği yerleşkeler yapılacak. Bunları yaparken ilçemizi asla betona gömmeyeceğiz. Doğamızı bozmadan yaşam alanları oluşturacağız. Bu arada alanında uzman yaklaşık 8 arkadaşımız Çatalca'nın bütün sorunlarını bir cerrah titizliği ile tespit edip çözüm yollarını araştırıyor. Proje çalışması yapıyor. Bu projelerimizi vakti geldiğinde halkımıza açıklayacağız. Sözün özü Çatalca'nın kaderini değiştireceğiz. Ve son olarak Çatacalının beni neden tercih etmesi gerektiğini sordunuz. Çok basit... Gelişim düzeyini artırmak, insanımızın refahını yükseltmek, gençlerimize yeni iş alanları açmak, belediyecilik hizmetlerini eksiksiz yerine getirmek ve yukarıda dediğimiz gibi ilçemizin makus talihini değiştirmek için halkımız bizi tercih edecektir.

Bildiğim kadarıyla CHP'nin 7 aday adayı var. Aday adaylarıyla görüşüyor musunuz? Aranızda herhangi bir sorun var mı?

Elbette görüşüyoruz. Fikir alışverişinde bulunuyoruz. Neden sorun olsun ki... Herkesin amacı Çatalca'yı CHP'ye kazandırmak ve insanımıza hizmet etmek. Bir yola koyulduk. Hangi arkadaşımız aday olursa diğerleri şartsız destek verecektir. Ben böyle düşünüyorum. Diğer arkadaşlarımın da böyle düşündüğünden zerre kadar şüphem yok. Nihayetinde bir kişi aday olacak. Aday olan kişi başkanlık için yarışacak. Ve büyük bir olasılıkla Çatalca'nın yeni belediye başkanı seçilecek. Ben buna inanıyorum.

Çatalcalıların sizi tanımadığı yönünde eleştiriler var. Buna ne diyeceksiniz?

Çatalcalı beni tanıyor. Dokunmadığımız Çatalcalı çok azdır. Fakat siyaset çevresi çok tanımaz doğrudur. Ben devlet hastanesinde çalışan bir hekimim. Yani memurum. Siyaset yapmam mümkün değil. Herkese hizmet verdiğim için de etik değil. Ama ben anadan babadan CHP'liyim. CHP'de üst düzey hizmet vermiş ve halen hizmet veren yüzlerce birinci dereceden yakınım var. Hekim olarak görev yaparken istifa ettim ve belediye başkan aday adayı oldum. Şimdi de belediye başkanı olarak ilçeme hizmet vermek istiyorum. Tekrar ediyorum... Çatalcalılar beni çok iyi tanır, fakat siyaset çevresi çok iyi bilmez. Dolayısıyla bu eleştiri yerinde bir eleştiri değil.

Yerel seçim öncesinde ittifak ya da bir diğer anlamıyla diğer partilerle iş birliği meselesi çok tartışılıyor. Siz bu iş birliklerine nasıl bakıyorsunuz?

CHP olarak son seçime yani Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel seçimine Millet İttifakı olarak girdik. Bugün gelinen noktada Millet İttifakı'nın yerel seçimlerde bütünlüğünü kaybettiğini görüyoruz. Seçime kadar ne olur bilmiyoruz. Bizim birinci amacımız yerelde de genelde de mevcut iktidarı değiştirmek. Genel Merkezimiz tarafından bu yönde çalışmalar yapılıyor. Bizim için önemli olan Çatalca'da nasıl bir yol izleneceği. Ben Çatalca'da tabanda bir birliktelik sağlanacağını düşünüyorum. Yani partiler arasında bir işbirliği olmasa da mutlaka tabanda ve sandıkta bir iş birliği olacaktır. Çünkü aklın yolu bir.

MUHTARLARIMIZ ÇÖZÜM ORTAĞIMIZ OLACAK

İlçemizin geniş arazileri İstanbul'un her yerinden getirilen başıboş köpeklerin barındığı alanlara dönüşmüştür. İlk çalışmalarımızdan biri can dostlarımıza sıcak bir yuva kurmak olacaktır. İvedi bir şekilde tam donanımlı hayvan barınağımız hizmete açılacaktır.

Geniş yüzölçümü nedeniyle mahallelerimiz arasında ciddi mesafeler bulunmaktadır. Bu mesafeleri kısaltmak, yerel demokrasiyi güçlendirmek adına her bir mahallemizde temsilcilikler açacağız. Muhtarlarımızı ilçe Meclisi'nin paydaşı haline getirerek çözüm ortağı yapacağız.

İstanbul'da gençlerimizin en dezavantajlı olduğu ilçe maalesef Çatalca'mız. Gençlerimizin öncelikle eğitim durumlarını iyileştirecek yatırımları öne çekeceğiz. Yeni istihdam alanları oluşturarak hayata tutunmalarını, göç etmelerini engelleyeceğiz.

Her bir mahallemizde kreş açacağız. Sosyal tesis statüsünde hizmet veren, gençlerimizin vakit geçirebileceğiz, içerisinde kütüphanesi de olan kafeler açacağız.

Olası İstanbul depremini göz önünde bulundurarak, her mahalleye kadrolu AKUT ekibi kuracağız.

Çatalca'da bütün dünya gençliğine hitap edecek şekilde kamp merkezleri kuracağız. Harika doğamızı gençlerimizle süsleyeceğiz. Çatalca'yı genç nüfusun uğrak yeri haline getireceğiz. Gençlerimiz sokak aralarında değil, tam donanımlı spor tesislerinde vakit geçirecek, bütün kötü alışkanlıklardan korunacaktır.

Çatalca'nın genelinde kadın Meclisleri kuracağız. Şiddetin önüne geçmek için, kadınlarımızın her daim yanında olacağız.

Bir hekim olarak, sosyal belediyecilik kapsamında her yıl ücretsiz sağlık taraması yapılacak, sağlık konusunda ilçemize yapılacak yatırımlara öncülük edilecektir.

Çatalca'mız bir festival şehri olacak. Kültür sanat faaliyetlerine öncülük edecek, anaokulu seviyesinden itibaren, çok sayıda sanat kursunu faal hale getireceğiz.

Gezici sahne ve tiyatro ekibi kurulacak, mahallerimizde tiyatro ile tanışmayacak hiç kimse kalmayacak.

İlçemizin birçok noktasında aşevi kurulacak, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yanında olacağız.

KISA... KISA... KISA...

Hobileriniz nelerdir?

Hobi olarak adlandırılır mı bilmiyorum ama spor yapmayı ve doğa yürüyüşünü çok severim.

Ne tür müzik dinliyorsunuz?

Kulağıma hoş gelen bütün müzik türlerini dinlerim. Ama türkü başka tabi...

Bu hayatta sizi en çok ne heyecanlandırır?

Genç insanların girişimciliği, inisiyatif alması...

Hayat felsefenizi hangi slogan özetler?

Mücadele... Mücadele... Mücadele...

Meslek hayatınızda sizi en şaşırtan olay nedir?

Aşırı yoğunluğa rağmen yılmadan sabırla çalışan hekimler...

Çocukken yapmak istediğin meslek neydi?

Hekim olmak istiyordum. Mesleğim çocukluk özlemimdir.

En son hangi filmi izlediniz?

Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi Kuru Otlar Üstüne

En sevdiğin yazar kim?

Okuduğum yazarların hiçbirini diğerinden ayırmam...

Son olarak Çatalcalılara mesajınız nedir?

Ben CHP Çatalca Belediye Başkan aday adayı Dr. Halil Saral olarak Çatalcalılara aydınlık bir gelecek vaadediyorum. Birlikte ve çok çalışarak cennet bahçesini andıran bu ilçemizi el birliği ile hak ettiği noktaya taşıyacağız. Şeffaf, katılımcı bir yönetim anlayışı ile hareket edeceğiz. Bize oy veren ya da vermeyen herkese eşit derecede hizmet götüreceğiz. Çatalca'mızın en ücra köşesinden merkezine kadar eşit hizmet dağılımı yapacağız. Çatalca Belediye binası Çatalcalıların sıra beklediği bir yer değil, sorunlarına çözüm bulduğu bir kurum halini alacak. İltimas asla olmayacak. Önceliğimiz vatandaşın sorununu çözmek olacak. Her şeyden daha önemlisi sürekli sahada olacağız. Ben yapım gereği zaten koltuğa bağlı kalamam. Yaz kış sahada olacağız. İnanıyorum ki İstanbul'da bizi parmakla gösterecekler. Hangi adaya oy verirse versin bütün Çatalcalılar 5 yıllık görev süremizin sonunda yönetim anlayışımızdan memnun kalacak. Son olarak büyük ozan Yunus Emre'nin sözleriyle Çatalcalılara seslenmek istiyorum; “Ben gelmedim dava için / Benim işim sevi için / Dostun evi gönüllerdir / Gönüller yapmaya geldim.”

İlgili Haberler

Kaynak:Ekrem Hacıhasanoğlu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum