İnancımıza hakaret ediliyor

İnancımıza hakaret ediliyor
AK Parti iktidarının Meclis'e getirdiği torba yasa içerisinde yer alan cemevi düzenlemesine karşı, Alevilerin tepkileri devam ediyor. Avcılar Havuz Meydanı'nda düzenlenen eylemde konuşan Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat, “Bu yasa ile Aleviliği sünni geleneğin altında kültürel bir öğe olarak göstererek inancımıza ve kimliğimize hakaret edilmektedir. Alevilik sizin isteklerinize göre yaşanacak bir inanç değildir” dedi

Aleviler, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulduğu duyurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na ve Meclis’te görüşülen torba yasaya karşı ülkenin birçok yerinde alanlara çıkarak tepki gösterdi. Alevilerin eş zamanlı olarak gerçekleştirdikleri eylemlerin bir adresi de Avcılar Havuz Meydanı idi. Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) ve Garip Dede Cemevi Başkanı Celal Fırat öncülüğünde düzenlenen eyleme; CHP İstanbul Milletvekilleri; Sibel Özdemir, Ali Şeker ve Cihangir İslam da katılarak destek verdi.


Hakaret ediyorlar

ADFE Başkanı Celal Fırat tarafından yapılan basın açıklamasında, AK Parti iktidarının Alevileri hedef aldığı belirtildi. Fırat, “Siyasi iktidar ve AKP hükümetinin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikaları hız kesmeden devam ediyor. Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Aleviler, ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançları yok edilmek isteniyor. Bu kanun ile ibadetimiz olan cem ve ibadethaneleri olan cemevlerimiz bir sorun olarak gösterilmektedir. AKP’nin bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Alevi inancı ve kimliğini zinhar inkâr etmek ve tanımamakla birlikte üstüne üstlük kendi zihniyetine göre bir Alevilik tanımı yapmaktadır. Bu yasa ile Aleviliği sünni geleneğin altında kültürel bir öğe olarak göstermekte, inancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir. Alevilik sizin isteklerinize göre yaşanacak bir inanç değildir. Alevilik sizin istediğiniz gibi şekil de almayacaktır. Bunu böyle bilin” dedi.


Kabul etmiyoruz

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları, Alevi halkının talepleri onlarca yıldır ortada dururken, bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile AK Parti hükümetinin çözümü betonda, demirde gördüğünü söyleyen Fırat, bu anlayışla sonuna kadar mücadele edeceklerinin altını çizdi. Fırat, “Yıllardır dile getirdiğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. Siyasi iktidarda artık bunu görmek, anlamak ve uygulamak zorundadır. Aleviler var, Aleviler burada ve Alevilik haktır. Binlerce yıldır bu toprakların vazgeçilmez bir gerçeği olan Alevi- Bektaşi inanıcın temel değerlerini bugüne kadar yok saydınız. Tarihi inanç köklerimiz olan ocak ve dergahlarımıza dönük baskılarınızın farkındayız. Alevi – Bektaşi dergahlarının birçoğuna el koydunuz ya da kontrol altında tutularak işlevsiz hale getirdiniz. Aynı zamanda dedelerimizi zapturapt altına alarak, ocaklarımızı yok etmek istiyorsunuz. İktidar Sünni- Hanefi inancına biz Alevileri de ekleme amacındadır. Bizleri tarif etmeninizi ve tanımlamanızı kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.


Eşit yurttaşlık istiyoruz

“Torba yasa değil, cumhurbaşkanlığı kararnamesi değil, eşit yurttaşlık istiyoruz” diyen Fırat, “Biz Aleviler; Kerbela’da Şah Hüseyin, Anadolu’da Hünkar, Banaz da Pir Sultan, Nurhak’ta Şah Kalender gibi ne inancımızdan geçeriz ne de yolumuzdan döneriz. Şah Hüseyin’in kanıyla çizdiği sınıra sahip çıkma zamanıdır. Kerbela’dan bizlere miras kalan Hüseyni duruş, bizim omurgamızdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.