Kaybetse de kazanıyor!

Kaybetse de kazanıyor!
Belediyelerin yüksek bütçeli ihaleleri aynı şirkete verme geleneğine bir yenisi daha eklendi. Eyüpsulltan Belediyesi, Taşsan Cihan İnşaat’a dört yılda altı ihale verdi. Sadece Eyüpsultan Belediyesi’nden ihale alan şirket 4 yıl gibi bir sürede 350 milyonluk iş yaptı. Belediyenin araç kiralama ihalesinde 103 milyon teklif veren firmayı puanlama sistemiyle elediği, aynı ihaleyi 158 milyon teklif veren Taşsan Cihan’a verdiği ortaya çıktı

ÖZEL HABER: ERCAN ÖZTÜRK - 2009 yılında İstanbul Ticaret Odası’na kaydı yapılan Taşsan Cihan İnşaat firmasının isim değişikliği ve sermaye artışı yaptıktan sonra 2018 yılında ilk defa kamu ihalelerine girmeye başladığı görüldü. Sadece Eyüpsultan Belediyesi’nin ihalelerine katılan Taşsan Cihan ilk ihalesini 2018 yılında kazandı. Kamuda herhangi bir iş bitirmesi olmamasına rağmen şirkete 21 milyonluk ihale verildi. Belediye, rekabet koşullarını ortadan kaldırmak için teknik şartnamede düzenlemeler yaptı. Temizlik yapacak araçlar için ‘Kendi malı olacak’ şartı konuldu. Böylece çok sayıda firma şu şarttan dolayı ihaleye katılamadı.


55 milyonluk zarar

Taşsan Cihan İnşaat'ın katıldığı ihaleyi kaybetse de kazanacağı bir teknik şartnamenin hazırlandığı ortaya çıktı. 11 Mayıs 2022 tarihinde Eyüpsultan Belediyesi Destek Hizmetler Müdürlüğü “Çöp toplama, nakli ve kent temizliği için araç kiralama işi” ihalesi yaptı. İhaleye 5 tane firma teklif verdi. Fakat sadece iki teklif geçerli sayıldı. Meltem Turizm ve Özka Grup ortaklığı 103 milyon 678, Taşsan Cihan İnşaat şirketi ise 158 milyon 28 bin lira bir teklif sundu. Normal şartlarda ihale en düşük teklif veren şirkete kalması gerekirken belediye ihale şartnamesine koyduğu “Fiyat dışı unsurlar” şartını devreye sokarak puanlama sistemini uyguladı. Puanlamada Meltem Turizm ile Özka Grup Ortaklığı’nı geçen Taşsan Cihan İnşaat ile 158 milyon liralık sözleşme yapıldı. Belediye 103 milyon lira teklif veren şirketle sözleşme yapmayıp 55 milyon lira daha fazla teklif veren firmayla sözleşme imzaladı. Kamu İhale Kurumu’na şikayet yapılsa da değişen bir şey olmadı. Kamu sadece bir ihalede 55 milyon zarara uğratılmış oldu.


Ambalaj işine tek teklif

Eyüpsultan Belediyesi’nin Taşsan Cihan İnşaat şirketine rekabet koşulları oluşmadan verdiği ihaleler bununla da sınırlı kalmadı. Yine 2022 yılı içerisinde sadece bir aylık ambalaj atık toplama ihalesine sadece Taşysan Cihan İnşaat teklif verdi. Rakipsiz olan şirket yaklaşık maliyetin az altında bir teklifle belediyeyle 7 milyon liralık bir sözleşme yaptı.


12 FİRMA DEVRE DIŞI BIRAKILDI

Belediyenin 19 Aralık 2019 yılında yaptığı çöp toplama ihalesinin de sıkıntılı olduğu görüldü. Çöp toplama ve temizlik işinde kullanılan bazı özellikli araçlar için şartnameye ‘Kendi malı olacak’ şartı konuldu. Böylece ihale için dosya satın alan 12 firma ihaleden otomatikman elendi. İhaleye üç firma katıldı. İki yıllık olan ihalenin yaklaşık maliyeti ise 105 milyon 500 bin lira olarak belirlendi. İhalede en düşük teklif 105 milyon 450 bin lirayla Taşsan Cihan’ın oldu. Dolayısıyla yaklaşık maliyetin sadece 50 bin lira altında teklif verip ihaleyi kazanan firmayla sözleşme imzalandı. Sadece Eyüpsultan Belediyesi’nden ihale alan Taşsan Cihan İnşaat şirketinin 2018 yılından 2023 yılına kadar belediyeden tam 350 milyon liralık ihale kazandığı belirlendi.

ana fotoya patlat-1
ana fotoya patlat-2

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.