Kira artışı durmak bilmiyor! Yasaya ve hapis cezası gündemine rağmen...

Kira artışı durmak bilmiyor! Yasaya ve hapis cezası gündemine rağmen...
Kira artışlarını yüzde 25’le sınırlayan düzenleme torba yasaya eklendi. Geçtiğimiz yıl yapılan düzenleme Temmuz 2024’e kadar uzatıldı.

Kira artışlarını yüzde 25’le sınırlayan düzenleme torba yasaya eklendi. Geçtiğimiz yıl yapılan düzenleme Temmuz 2024’e kadar uzatıldı. İstanbul'daki fahiş kira artışlarına hapis cezaları çıkacağı yönündeki açıklamalar da çare olmadı. İstanbul'daki yüzde 25 sınırını takan yok. Herkes kafasına göre kira artışı yapıyor. Kadıköy’de 20 metrekare bir oda kirası 15 bin liraya çıktı. Caddebostan’da bahçesiyle birlikte 270 metrekare olan bir dairenin kirası 250 bin lira.

Fahiş kira artışlarını ne hapis cezaları ne de yasal düzenlemeler durdurabildi. İstanbul’da lüks semtlerde neredeyse asgari ücret maaşlarına oda bulmak mümkün değil. Kadıköy Osmanağa ve Rasimpaşa mahallelerinde 20 metrekare ve 30 metrekarelik oda kiraları 15 bin liraya çıkmış durumda. Satılık ve kiralık ev ilanlarının yayımlandığı sitelerde binlerce buna benzer ilan görmek mümkün. Ev kirası ödeyemeyen vatandaşlar oda kiralarına yönelince burada da artışlar bir yılda yüzde 200'ü buldu. Kadıköy’de aynı lokasyonda geçen yıl 3 bin lira olan oda kiraları bu yıl 10 bin liraya alıcı buluyor.


250 bin lira kira!

İstanbul’da metrekare fiyatlarının en yüksek olduğu ilçelerde Boğaz manzaralı büyük bir dairede oturmak istiyorsanız aylık ödeyeceğiniz kira 600 bin liraya yükseldi. Beşiktaş Levazım Mahallesi’nde bulunan ve ünlü markaları içerisinde barındıran Zorlu Center’da 450 metrekarelik eşyalı penthouse dairenin aylık kirası 600 bin lira. Boğaz manzaralı bu dairenin masrafsız ve aidatsız yıllık kirası 7 milyon 200 bin lira tutuyor. Kadıköy Caddebostan’da bahçesiyle birlikte 270 metrekare olan dairenin aylık kirası 200 bin lira. Sadece yeşillik gören dairenin en belirgin özelliği ise sahile ve Bağdat Caddesi’ne yürüme mesafesinde olması.


Çeperlerde de aynı

İstanbul’da gelir düzeyi düşük olan ilçelerdeki manzaralar da korkunç. Sultanbeyli, Bağcılar gibi ilçelerde lüks bir dairede oturmak istiyorsanız ödeyeceğiniz aylık kira asgari ücretin beş katı civarında. Bağcılar Mahmutbey’de site içerisinde 145 metrekare eşyalı dairenin aylık kirası 55 bin lira. Bu rakama aidatlar dahil değil. Bu daire Bağcılar’da en yüksek aylık kira ilanı olarak dikkat çekiyor. Anadolu yakasında da durum aynı. Sultanbeyli Adil Mahallesi’nde site içerisindeki göle manzarası olan dairenin aylık kirası 32 bin lira. Bu fiyata aidat dahil değil.


İlanla tezat apartman!

İstanbul’da neredeyse her semtte ev sahipleri dairelerini oda oda kiraya veriyor. Emlak sitelerindeki en ilginç ilanlardan biri Bağcılar’da. Bağcılar Yanimahalle’de “Bayan ile ortak kullanımlı daire” ilanının aylık kirası 600 lira olarak belirlenmiş. İlanın açıklamasında ise “Geniş, ferah ve büyük balkona sahip güzel bir daire” ifadelerine yer verilmiş. Ancak fotoğrafı incelediğinizde karşınıza bambaşka bir görüntü çıkıyor. Ayakta durmakta zorluk çeken apartmanda doğalgaz bulunmuyor. Geniş ve ferah denilen balkonda ise bir insan zor oturabiliyor.


TATİL BÖLGERİ DE CEP YAKIYOR!

Yazlık bölgelerindeki kiralar da cep yakıyor. Ege ve Akdeniz kıyılarında en çok tercih edilen ilçelerin, İzmir genelinde Çeşme, Karaburun, Urla, Foça, Muğla genelinde Bodrum, Fethiye, Datça, Marmaris, Aydın genelinde Didim ve Kuşadası ile Antalya genelinde ise Alanya, Kaş ve Kemer olarak dikkat çekiyor. Antalya ilinde Kaş ve Kemer ilçelerinde aylık kira bedelleri aylık 75 bin-90 bin TL aralığına kadar Bodrum'da ise standart bakım durumunda ve kısmen denize mesafeli yazlıklar için aylık kiralamalar aylık 60 bin-80 bin TL arasında gerçekleşiyor

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.