Tarihi eserler sergileniyor: 'Yeni soluk olacak'

Tarihi eserler sergileniyor: 'Yeni soluk olacak'
Kazlıçeşme Sanat Galerisinin restorasyon sürecinde keşfedilen Roma ve Bizans dönemine ait mozaiğin bulunduğu Surdışı’nın en büyük mozaik müzesi Zeytinburnu Belediyesi tarafından açıldı.

Kazlıçeşme Sanat Galerisinin restorasyon sürecinde keşfedilen Roma ve Bizans Dönemine ait mozaiğin bulunduğu Surdışı’nın en büyük mozaik müzesi TBMM Başkanı Prof. Dr Numan Kurtulmuş, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti. Zeytinburnu Belediye Başkanlığı binasının eski yerinde başlayan restorasyon çalışmaları sırasında mozaik bulunması üzerine yapılan kazıda 190 metrekarelik tarihi mozaik, bir sandık tipi mezar, mermer bir lahit ve iskeletler ortaya çıkarıldı. Kazının bu güne geliş sürecinin anlatıldığı sinevizyon gösteriminin ardından konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, bölgeye ait bilgileri paylaştı.

İhya ve inşa dönemi

Kazlıçeşme isminin İstanbul'un fethinde, suya ihtiyacı olan ordudaki askerlere yol gösteren kazlardan geldiğini belirterek, bölgenin fetih sonrası deri işleme ve sanayi bölgesi olarak geliştiğini söyleyen Ömer Arısoy, müzenin açılacağı yapının da 19. yüzyılda askeri fabrika işçileri için hastane olarak inşa edilen bir yer olduğunu söyledi. Arısoy, "1984'te Zeytinburnu Belediye Başkanlık binası olarak hizmet vermeye başlamış. 2000'li yılların başından itibaren belediyemizin yaptığı yatırımlar, kültür vadisi gibi projelerle, İstanbul'un ve ülkemizin kültür envanterini genişleten bir ihya ve inşa dönemi başladı. İlçemiz başka bir çehreye büründü. Başkan danışmanı ve yardımcısı olarak bu binada çalıştığım 15 yıl boyunca Zeytinburnu'nun dönüşümüne katkı yapmaktan sevinç duydum" dedi.

m22.jpeg

Yeni soluk olacak

Belediye Başkanı olmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığında ‘Müsteşar’ olarak görev alan Arısoy, “Belediyemiz yeni binasına taşınınca kültürel restorasyon hamlesinin bir parçası olarak bu bina da restore edildi. Çalışmalar sırasında zeminde mozaikler bulundu ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde koruma altına alınarak teşhir edilmeye başlandı. Daha sonra bina dışına genişlettiğimiz kazı çalışması, Geç Roma-Erken Bizans dönemine tarihlenen mozaiğin bütününü ortaya çıkardığı gibi bir lahit mezar odası ve bazı iskeletlere ulaşmamızı sağladı. Sur dışında keşfedilen bu en büyük mozaiği ve diğer buluntuları, İstanbul tarihinin yeni tanıkları olarak Zeytinburnu Mozaik Müzesi adı altında sergilemeye karar verdik. İstanbul'a bir müze daha kazandıracağımız için heyecanlıyız. Müzemizin İstanbul'un kültür turizmi için yeni bir soluk olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

12 sergi açıldı

Ömer Arısoy, Kazlıçeşme Sanat Galerisi'nin bugüne kadar 12 sergiye ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, bugün de Osmanlı'nın son döneminde Medine'yi canı pahasına savunan, cumhuriyetin ilk döneminde devlet hizmetine devam eden Medine Müdafii Fahrettin Paşa'yı anlatan bir sergi açtıklarını söyledi. Kazlıçeşme Sanat'ta yer alan bir diğer tesisin de Mozaik Kafe Restoran olduğuna işaret eden Arısoy, “Zeytinburnu'nun barındırdığı potansiyeli açığa çıkarmayı, sahip olduğu zenginliği arttırmayı, her kökenden insanımızın uyumla ve mutlulukla yaşamasını sağlamayı bize emanet edilen görevin gereği olarak görüyoruz. Attığımız adımları, gerçekleştirdiğimiz işleri bu şuura borçluyuz. Bugün yapacağımız açılış ve sergimizin hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

m33.jpeg

Sesimizi yükseltmeliyiz

Açılışta konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş öncelikle Ömer Arısoy ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti. Konuşmasında İsrail'in Gazze'ye saldırılarına da tepki gösteren Kurtulmuş, "Müslüman ülkelerin temsilcileri olarak, sesimizi daha yüksek çıkarmamız gerektiğini unutmamamız gerekiyor. Ümit ediyoruz ki İslam ülkeleri de kendi aralarındaki bu toplantıları sonuçsuz bırakmaz. Sesimizi en yüksek perdeden, bütün mazlumların duyacağı kadar değil; bütün zalimlerin korkacağı kadar çıkartmak zorundayız" dedi. AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de, Mozaik Müzesi’nin hem günümüzü anlama ve tanımlamasına hem de geçmişe dair düşüncelerimizin şekillenmesine dair büyük bir yol gösterici olacağına inandığını söyleyerek, Başkan Arısoy ve ekibine teşekkür etti.

İlgili Haberler

Kaynak:SELVİ SARITAÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.