Tarık Balyalı: Kısıtlanıyoruz!

Tarık Balyalı: Kısıtlanıyoruz!
Sefaköy-Beylikdüzü-TÜYAP raylı sistem hattı projesi için 925 milyon 396 bin 200 dolar, artı KDV ve sigorta primi tutarında dış borçlanma talebi İBB Meclisi'nden oy birliği ile geçti. Borçlanmaya İBB'nin borç tutarının haddini aşması sebebiyle İller Bankası Anonim Şirketi aracılığıyla onay verildi. Bu durumu eleştiren CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, önceki yönetimlerin borçlanmasıyla ilgili böyle bir şartın olmadığını dile getirerek, “Engellenmiyoruz ama kısıtlanıyoruz” dedi

İBB Meclisi kasım ayı toplantısı üçüncü oturumu, Meclis 2. Başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı başkanlığında Saraçhane'deki belediye binasında yapıldı. Mecliste, İBB Mali Hizmetler Daire Başkanlığı Finansman Müdürlüğü'nün 18,5 kilometre uzunluğunda ve 10 istasyondan oluşacak Sefaköy-Beylikdüzü-TÜYAP raylı sistem hattı projesi için 925 milyon 396 bin 200 dolar artı KDV ve sigorta primi tutarında dış borçlanma talebi gündeme geldi.

Plan ve Bütçe Komisyonu, İBB'nin borç tutarının borçlanma haddini aşması sebebiyle bu miktarda dış borçlanma yapılabilmesi için borçlanmanın çok taraflı yatırım ve kalkınma bankaları ile yabancı devlet kuruluşlarından doğrudan ve İller Bankası Anonim Şirketi aracılığıyla yapılması şartıyla borçlanmayı uygun gördü. Bu haliyle Mecliste görüşülen madde oy birliğiyle kabul edildi.


Olumlu oy verdik

Borçlanma talebi görüşüldüğü sırada sert tartışmalar yaşandı. Ak Partili Meclis Üyesi Mehmet Selim Bilmen, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ilk olarak twetterdan duyurduğu raylı sistem hattıyla ilgili bir teklifi meclise sunmadığını tespit ettiklerini, söz konusu dosyanın ilk olarak eylülde meclise geldiğini, ekim ayında incelendiğini ve kasım ayında da onaylanacağını belirtti. Olumlu oy verdikleri halde, CHP’li meclis üyelerinin engelleniyorlarmış gibi konuşmalar yapmasını anlayamadıklarını ifade etti.


Balyalı'dan teşekkür

Konuyla ilgili söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise önceki yönetimlerde İller Bankası Anonim Şirketi aracılığıyla borçlanma şartının olmadığını dile getirerek, “Engellenmiyoruz ama kısıtlanıyoruz” dedi. İller Bankası’nın İBB’ye bu güne kadar verdiği kredi tutarının sıfır olduğunu belirten Balyalı, öncesinde olduğu gibi borçlanmayla ilgili İBB Başkanı’na yetki verilmesini talep ettiklerini, yinede Ak Parti ve MHP grubuna teşekkür ettiğini söyledi. İBB’nin cari borç haddini aştığı için kanunen bu şartın konulması gerektiğini söyleyen Ak Partili M. Selim Bilmen de İBB'den gelen teklifte de zaten borcun EBRD’den alınacağının belirtildiğini, komisyon görüşünde bahsedilen kurumlardan birinin de EBRD olduğunu, dolayısı ile engelleme gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. Balyalı, “Borç stoku hesaplama yöntemi, AK Parti döneminde farklıydı, bizim yönetimimizde farklı” dedi.


BORÇLANMAYI NİYE GETİRDİN?

Dış borçlanma talebiyle ilgili söz alan İBB AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, "engelleniyoruz" iddialarına dikkati çekti. Göksu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 16 Ocak tarihinde proje için sosyal medya hesabından yaptığı “engelleniyoruz” paylaşımına değinerek, proje, finansman, yatırımcı, hazırsa İBB Meclisine 925 milyon 396 bin 200 dolar borçlanmayı niye getirdiğini sordu. Başkanvekili Göksu, İstanbul’un bir algı yönetimiyle yalan kurgusu üzerine, beceriksizlik örtülerek yönetilmek istendiğini de belirtti. Göksu, “16 Ocak 2022 İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medyasından paylaşım yapıyor. ‘Sefaköy - Beylikdüzü metrosunu yapacağım. Proje hazır. Para, yatırımcı, finansman hazır. Bir imza eksik. Engelliyorlar.’ Ne zaman? 16 Ocak’ta. Bugün tarih ne? 22 Kasım. Yaklaşık 11 ay sonra proje hazır, finansman hazır finansal hazır dediği metronun meclise geçişi aradaki fark 10 ay. Şimdi İBB Başkanına soruyorum. Projen, finansmanın, yatırımcın, hazırsa bugün İBB Meclisine 925 milyon 396 bin 200 dolar borçlanmayı niye getirdin? Biz bugün bu borçlanmaya evet dedik. Bugüne kadar CHP grubu hiçbir metro yatırımına İstanbul’a yatırım yapılacak hiçbir yatırıma evet demeyen CHP’ye rağmen 925 milyon dolarlık Sefaköy - Beylikdüzü metro hattı yatırımı finansmanı için bu borçlanmaya evet dedik. Burada 2 şeyi İstanbullular olarak aktarmak istiyorum. 16 Ocak’ta paylaşılan yazı ne anlama geliyor. Bugün komisyondan ve meclisten geçirdiğimiz 925 milyon dolarlık borçlanma ne anlama geliyor. İstanbul bir algı yönetimiyle bir yalan kurgusu üzerine beceriksizlik örtülerek yönetilmek isteniyor. İBB Başkanı her televizyona çıktığında söylediği tek bir cümle var. İş yapacağım ama engelleniyorum. Buradan tekrar soruyorum. Her şeyin hazırdı bu metroya neden başlamadın da 10 ay sonra bu meclise borçlanmayı getirdin?” diye sordu.

Selvi Sarıtaç

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.