124 tane türbe ihya edilecek

124 tane türbe ihya edilecek
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy II. Mahmud Türbesi'nde yapılan restorasyon çalışmalarını inceledi. Bakan Mehmet Nuri Ersoy "Bu proje kapsamında, İstanbul Türbeler Müze Başkanlığımız ve Galata Mevlevihanesi Müze Başkanlığımız sorumluluğunda 124 tane türbenin, ihyası çalışmasını gerçekleştiriyoruz" dedi

Çemberlitaş'ta bulunan II. Mahmud Türbesi'nde yapılan, restorasyon çalışmalarını inceledi. Bakan Ersoy'a Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz eşlik etti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy incelemelerinin ardından basın açıklaması yaptı. Bakan Ersoy, II. Mahmud Türbesi'ndeki ziyaretinin ardından Ayasofya Camii'nde açılacak olan Ayasofya Medresesi'nde incelemerde bulunmak üzere türbeden ayrıldı.


Hatırayı koruyoruz

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy "Bu proje kapsamında, İstanbul Türbeler Müze Başkanlığımız ve Galata Mevlevihanesi Müze Başkanlığımız sorumluluğunda 124 tane türbenin, ihyası çalışmasını gerçekleştiriyoruz. 124 tanenin 15 tanesi padişah türbesi 28 tanesi hanedan türbesi, 60 tanesi sadrazam ve paşaların olduğu türbe ve 21 tane de önemli dini şahsiyetin türbesi var. Şu ana kadar 45 tanesi ile ilgili çalışmamızı başlattık. Ramazan sonuna kadar bu sayıyı inşallah 60'a çıkarıyoruz.Yıl sonuna kadar da aşamalı olarak 124'ün tamamını bu kapsamda kısmi onarım ve kapsamlı onarım şeklinde onarıma almış olacağız. Tarihimize bakıldığında bu kadar geniş kapsamlı bu kadar sayıda türbenin yapıldığı ilk çalışma olacak. Hem ecdadımızın hatırasını korumuş olacağız gelecek nesillere aktarmış olacağız, hem de İstanbul için İslamiyet için önemli bir değeri de kazandırmış olacağız" dedi.



Restorasyon çalışması

II. Mahmud Türbesi'nde yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında türbe sebil, odalar, çeşme ve hazîreden oluşan bir yapı manzumesi içinde düzenlendi. Divanyolu üzerinde yuvarlak kemerli ve şebekeli pencerelere sahip bir avlu içinde yer alan türbenin cephesinde iki yuvarlak kemerli kapıda çalışma yapıldı. Yesârîzâde Mustafa İzzet tarafından yazılmış kitâbesi bulunan türbe, 19.yüzyıl Osmanlı Hânedan türbeleri geleneğini sürdürür. Ampir üslûbunda inşa edilen yapıda cepheler mermerle kaplanmış, sekizgen planlı türbe sekizgen kasnaklı büyük bir kubbe ile örtüldü. Türbe içinde bulunan kabartmalarda çalışmalar yapıldı.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.